enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3119
EURO
35,0621
ALTIN
2.278,19
BIST
8.994,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

ABD’de Enflasyon Rakamları Belli Oldu! İşte Altın ve Dolar Fiyatlarının İlk Tepkisi

ABD’de Enflasyon Rakamları Belli Oldu! İşte Altın ve Dolar Fiyatlarının İlk Tepkisi
10 Haziran 2022 16:32
A+
A-

Altın ve dolar fiyatı üzerinde etkili olan ve piyasaların merakla beklediği ABD’nin Mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. 17,19’dan güne başlayan dolar kuru piyasa açılışı sonrasında 17 TL’nin altına çekildi. Gün içinde dolar/TL kuru 17,43’e kadar yükselirken, gram altın fiyatları da aşağı yönlü hareketlerini sürdürdü. Rakamların açıklanmasıyla vatandaşlar dolar/TL kuru ve altın fiyatları yeniden hareketlendi.

Dün akşam Türkiye ekonomisi için çok kritik bir dizi kararlar duyurulmuştu. Dün dolar/TL kuru dün 20 Aralık sonrası yeni rekoru olan 17,43 seviyelerini test ederken, art arda gelen açıklamaların ardından 17 seviyesinin altına geriledi. ABD’de Mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. Yıllık enflasyon yüzde 8.3’ten yüzde 8.6’ya yükseldi. Kur şu sıralar 17,04 liradan işlem görüyor.

Gram altın fiyatı ise ABD enflasyon verisi öncesi 1000 lira bandında seyrediyordu. Altının gram fiyatı veri sonrası 997 liraya kadar düşüp tekarar bin lira seviyesine çıktı.

ABD enflasyon kararı sonrası ons altın 1830dolar seviyesine kadar düştü. Ardından yükselişe geçti. Ons altın şu sıralar ise 1843 dolar seviyesinden değerleniyor.

ABD ENFLASYONU 40 YILIN ZİRVESİNDE

ABD’de mayıs ayında TÜFE yüzde 0,7’lik beklentiye karşın yüzde 1 arttı. Yıllık bazda enflasyon yüzde 8,6’ya yükseldi ve yeniden 40 yılın zirvesine çıktı.

Mayıs ayı enflasyon verisinin yüzde 8,3 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Ülkede enflasyon martta yüzde 8,5 ile 41 yılın zirvesini görmüş, nisanda ise yüzde 8,3’e gerilemişti.

VERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Beklentilerin üzerinde gelen verilerin, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaşma sürecini daha agresif yürüteceğine dair görüşleri güçlendireceği, bunun da hisse senedi piyasalarında satış baskısının sürmesine neden olabileceği öngörülüyordu.

YELLEN ENFLASYONA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dün yaptığı açıklamada, en çok odaklandığı konunun enflasyon olduğunu belirterek, “Daha yüksek enerji ve gıda fiyatları riskleri görüyorum. Ekonomik büyümenin de yavaşlamasını bekliyorum ancak resesyon yaşayacağımızı düşünmüyorum” diye konuşmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.