ALDATILDIKTAN SONRA TEKRAR BARIŞMAK
Aldatılmak çoğu kişi için bir travmadır. Aldatıldığın öğrenen kişilerde uykuya dalmakta güçlük, mide bulantısı, baş dönmesi, titreme, nefes alamamak, şiddetli baş ağrıları gibi fiziksel şikayetlerin yanında konsantrasyon güçlüğü, kızgınlık, ajite olma, aşırı kaygı, korku, yoğun şüphe, dalgınlık, umutsuzluk, çaresizlik gibi duygular ortaya çıkabilir.
Şok, çöküş, kabullenme, düşünme ve hazmetme gibi dönemlerden illa ki geçiliyor. Peki ya bundan sonra? Bugüne kadar bütün bu yaşadıklarınızı tükürecek misiniz, yutacak mısınız? Önemli olan kabullenmek!
Aldatılma sonrası süreç nasıl devam ediyor? Kişi neler yaşıyor?
Süreç hemen hemen herkeste aynı başlıyor. Aldatılan kişi ilk önce bir şok evresi yaşıyor. Şoktan sonra kişi başka bir çöküş daha yaşıyor çünkü ilişkinin en başından, ta ki sonuna kadar düşünmeye çalışıyor. Düşünceleri arasında, yakın zamanda görmek istemediği ya da gözden kaçırdığı işaretleri, belirtileri bir anda fark etmeye başlıyor. Gizli telefon görüşmeleri, mesajlar, saklanan eşyalar ve benzeri her şey, sanki bir puzzle’ın parçaları gibi yerine oturuyor. Ardından kabullenme sürecine geçiliyor. Bu evre, kişinin iyileşebilmesi için çok önemli. “Evet, aldatıldım!” diyebilmeyi, iyileşme açısından büyük bir adım olarak görüyoruz.
Ne zaman iyileşmeye başlayabilirim?
Olanlardan, acılardan, sıkıntılardan kaçış yok ne yazık ki. Kabullendikten sonra süreç biraz daha kolay olmaya başlıyor. Acıyı yaşayıp bitirdikten sonra, kişi içinde bulunduğu durumu kolayca kabul edebiliyorsa, o zaman iyileşmeye başlıyor. Aslında bu birçok şey için geçerli diyebilirim. Problemi ne kadar çabuk benimserseniz, o kadar çabuk çözmeye ve iyileştirmeye başlarsınız.
Bu durumu yaşayan biri olarak; “Affedemiyorum, kabul edemiyorum ve bunu neden yaşadığımı bilmiyorum…” var. Kişi kendine, “Ben bunu hak edecek ne yaptım?” diye sorarak kendimizi suçlamaya başlıyoruz. Bu sebeple sanırım “Zaman her şeyin ilacı diyebiliriz.” Yaşanan durumlarda aldatılan kişi, karşısındakini affetmeli… Yaşanan her şeye rağmen, kişi bu yapılan haksızlığı, kötülüğü mutlaka affetmeli. “Evet, hoş olmayan şeyler yaşandı ama sen farklı bir yol tercih edip, beni aldatmayı seçtin. Ama ben seni, bana yaptığın her ne olursa olsun, affediyorum…“ denilebilmeli. İlişkiye ister devam edilsin, ister edilmesin, af söz konusu olursa her şey daha sağlıklı ilerliyor. Bunun aslında hakkını helal etmekten bir farkı yok. Affedebilmek de kolay değil, bir süreç gerektiriyor. Fakat öfkeyi dışa vurduktan sonra affetme süreci daha kolay olabiliyor.
Aldatılma sonrası hemen başka bir ilişkiye başlayabilir miyim?
Aldatılma hikayesinin hemen arkasından yeni bir ilişkiye başlamak bence çok sağlıklı değil. Çünkü başlanacak bu yeni ilişki için, kişinin zihninin temiz ve sağlıklı olması gerekiyor. Ama kişi zaten bir yerden hala yaralıysa, iyileştirmeden yeni bir ilişkiye kapılarını açması, sarılamayan yaraların kalıcı olmasına yol açabiliyor. Haliyle, bu yaralar her an deşilmeye daha müsait oluyor. Yaralar sarılmadan yeni bir ilişkiye başlanıldığı zaman, kişi güven duygusunu tam olarak tatmin edemediğinden, kontrol mekanizması devreye giriyor. “Acaba kimle, nerede? Şu an ne yapıyor, o kadın/erkek kim?” diye sürekli karşısındakini sorgulamaya başlıyor. Bir şeyler sağlıksız ilerleyince de yeni başlayan ilişki de sona yaklaşmış oluyor.
kaynak:Uzm. Klinik Psikolog Başak Saraçoğlu Eroğlu