enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5657
EURO
34,7157
ALTIN
2.488,97
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Bakan Çavuşoğlu’dan Ukrayna’dan Tahliyelerle İlgili Açıklama

Bakan Çavuşoğlu’dan Ukrayna’dan Tahliyelerle İlgili Açıklama
25 Şubat 2022 08:54
A+
A-

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının Ukrayna’dan tahliyesine ilişkin konuştu. Tahliye için hazırlıkların tamamlandığını ancak Ukrayna hava sahasının kapalı olduğunu belirten Çavuşoğlu, karadan tahliye seçeneğinin de masada olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, “Kara yoluyla tahliye durumunda Polonya, Moldova, Romanya vatandaşlarımızdan vize, PCR testi ya da aşı sertifikası da istemeyecek” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’dan tahliyeler için hazırlıkların tamamlandığını belirterek, kara yoluyla tahliye yapılması halinde Romanya, Polonya ve Moldova’nın vize, PCR testi ve aşı sertifikası istemeyeceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Ukrayna’da yaşanan gelişmelere ilişkin A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu.

“TAHLİYELER İÇİN HAZIRIZ AMA HAVA SAHASI KAPALI”

Ukrayna’daki vatandaşların durumunun da yakından takip edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, “Uluslararası toplantılarda da hem düşüncemizi söylüyoruz hem de buradaki çabalara Türkiye olarak katkı sağlıyoruz. Tabii her iki tarafta ilişkilerimiz de iyi olduğu için Türkiye’den beklentiler de çok. İki tarafla diyalog kurabilen nadir ülkelerden bir tanesiyiz ama biz de illa her şeyi biz çözeceğiz diye bir iddia içinde hiçbir zaman olmadık. Samimi gayret sarf ettik, bundan sonra da samimi gayretlerimizi devam ettireceğiz.” diye konuştu.

Vatandaşlara öncelikle güvenli yerlerde kalması çağrısını yapan Çavuşoğlu, “Biz vatandaşlarımızın tahliyesiyle ilgili çalışmaları başından beri yaptık. Hazırız ama şu anda hava sahası kapalı. Biz şubatın başından itibaren bu hazırlıkları yapmaya başladık. Yine yanılmıyorsam 14 Şubat’tı, özellikle o bölgede yaşayan vatandaşlarımızı tek tek arayarak bu bölgeyi terk etmelerinde istedik” dedi.

Rusya’nın ayrılıkçı iki bölgenin bağımsızlığını tanımasının ardından vatandaşlara bölgeden çıkma uyarısının yinelendiğini aktaran Çavuşoğlu, Türk Hava Yolları’nın ek bir sefer koyduğunu ancak bu seferin sadece 4 biletin satılması nedeniyle iptal olduğunu kaydetti.

“KARADAN TAHLİYE SEÇENEĞİ MASADA”

Çavuşoğlu, uçuşlarda boş koltukların bulunduğunu, özellikle öğrencilerin son ana kadar beklemek istediğini belirterek, “Biz bu iş ciddiye bindikten sonra hava sahası açıksa havadan nasıl tahliye edeceğimizi THY’yle de konuştuk. Daha önce pandemi ve Afganistan’dan tahliyeler zamanında olduğu gibi THY’yle konuştuk, hazırlığımızı yaptık” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, karadan tahliye seçeneğinin de masada olduğunu vurgulayarak, “Durum sakinleştiği zaman vatandaşlarımızı kara yoluyla Moldova‘ya Romanya’ya ve Polonya’ya götürebileceğiz. Deniz yolunda da özellikle Odessa bölgesinde şu anda çatışmalar var. Deniz trafiği de şu an kapalı. Biz, deniz trafiği açılırsa, deniz yoluyla tahliye çalışması da feribot şirketlerimizle yaptık.” dedi.

Ukrayna’daki otobüs şirketleriyle kara yoluyla tahliye halinde anlaşmaların yapıldığını da kaydeden Çavuşoğlu, “Biraz önce bahsettiğim ülkelerle görüştük, o ülkeler bizim vatandaşlarımızdan vize istemeyecek, PCR testi ya da aşı sertifikası da istemeyecek.” bilgisini paylaştı.

DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da, Ukrayna’daki Türk vatandaşlarının tahliye işlemi gerçekleşene kadar güvenli bir yerde kalmaları istendi.

Tahliye durumunda irtibat kurulabilmesi için adres ve telefon numaralarının belirtildiği açıklamada, “Ukrayna’da yaşayan veya bulunan değerli vatandaşlarımız, mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı ve tahliye operasyonu gerçekleştiğinde irtibata geçmek üzere, kendinizin ve beraberinizdeki birinci derece yakınlarınızın (eş, çocuk) isim ve kimlik bilgilerini, bulunduğunuz şehri ve size ulaşabileceğimiz bir irtibat numarasını acilen aşağıdaki adrese e-posta ya da cep telefonuna whatsapp veya sms mesajı olarak iletmenizi rica ediyoruz” denildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.