enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5999
EURO
34,8349
ALTIN
2.491,69
BIST
9.517,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Çernobil Elmasından İçki Yaptılar

Çernobil Elmasından İçki Yaptılar
10 Mayıs 2021 10:35
A+
A-

Çernobil’de yetişen elmaların kullanıldığı Atomik adlı alkollü içecek toplatıldı

Çernobil Nükleer Santrali’nin yakınında yetiştirilen elmaların kullanılarak yapıldığı Atomik adlı alkollü içecek Ukraynalı yetkililer tarafından tarafından toplatıldı. İçeceği üreten ve bölgedeki araştırmacılar tarafından kurulan Chernobyl Spirit Company, içeceğin 1986’da yaşanan  nükleer felaketten bu yana üretilen ilk tüketici ürünü olduğunu söyledi.

Şirket, içeceğin piyasada yer alan herhangi bir benzerinden daha fazla radyoaktif madde içermediğini öne sürdü, ancak elmaların yetiştirildiği Çernobil Hariç Tutma Bölgesi’ndeki topraklar hükümet tarafından hala kirlenmiş olarak tanımlanıyor.

Dünyanın en büyük nükleer faciasına sahne olan Çernobil Nükleer Santrali’ndeki patlamanın üzerinden 35 yıl geçti. Olay nedeniyle yüzbinlerce insan tahliye edildi ve 4 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi. 

Olayın ardından onlarca yıl sonra bölgede araştırmacılar, radyasyon etkisinin tarım ürünlerine olan etkisini değerlendirmek için çeşitli çalışmalar yapıyor. Bu kapsamdaki projelerden birinde ise Chernobyl Spirit Company adı verilen bir şirket tarafından Atomik adlı bir vokta üretildi. 

Fakat, Çernobil nükleer santralinin yakınında yetiştirilen elmaların kullanılarak yapıldığı “Atomik” aldı alkollü içecek yetkililer tarafından toplatıldı.  

İçeceği üreten Chernobyl Spirit Company, 19 Mart’ta bin 500 şişeye el konulduğunu ve Kiev Savcılığı’na götürüldüğünü duyurdu. Güvenlilk yetkililerin söz konusu içkileri Karpatlar’daki fabrikadan aldığı ifade edildi. 

 

 

NÜKLEER FELAKETTEN BU YANA ÜRETİLEN İLK TÜKETİCİ ÜRÜNÜ

Üreticileri, “zanaatin ruhu” olarak tanımladıkları Atomik’in Çernobil’de 1986 nükleer felaketinden bu yana üretilen ilk tüketici ürünü olduğunu söyledi. Chernobyl Spirit Company tarafından yapılan açıklamada, soruşturmanın sonucun beklendiği, ancak İngiltere’ye gönderilecek olan sevkiyata neden el konulduğuna dair bir şirketin hiçbir bilginin olmadığı ifade edildi.

Ukraynalı meslektaşları ile Chernobyl Spirit Company’yi kurmadan önce uzun yıllar dışlama bölgesini inceleyen bir bilim insanı olan Prof. Dr. Jim Smith, “Görünüşe göre bizi sahte Ukrayna özel tüketim damgaları kullanmakla suçluyorlar. Ancak şişeler İngiltere pazarı için olduğundan ve geçerli Birleşik Krallık özel tüketim damgalarıyla açıkça etiketlendiğinden bu mantıklı değil” açıklamasını yaptı.

Chernobyl Spirit Company, 1986 yılında meydana gelen feci nükleer felaketten sonra terk edilmiş bir alan olan 4 bin kilometrekarelik Çernobil dışlama bölgesinde çalışan bilim adamları tarafından yönetiliyor. Araştırmacıların çalışmaları, bölgede yetiştirilen tahıl ve diğer yiyeceklerin  güvenli ürünler yapmak için kullanılıp kullanılamayacağını anlamayı kapsıyor.

Diğer taraftan Smith, Atomik’i üretmelerinin nedenlerinden birinin,  dışlama bölgesinin etrafındaki arazinin üretken kullanıma nasıl geri döndürülebileceğini göstermek olduğunu söyledi. Araştırmacılar, ürettikleri içeceğin Çernobil’in etrafında yaşayan toplulukların ürün yetiştirmesine ve satmasında sakınca olmadığını kanıtladığını belirtiyor. Ancak, Ukrayna hükümeti şu anda “resmi olarak kirlenmiş” sayılan bu topraklarda gıda üretiminin yasa dışı olduğunu ifade ediyor.

“PİYASADAKİ DİĞER ÜRÜNLERDEN DAHA FAZLA RADYOAKTİF MADDE İÇERMİYOR”

Ancak, Prof. Dr. Smith, “Atomik’in piyasadaki diğer votkalardan daha fazla radyoaktif olmadığını” açıkladı. Tarım ve kalkınmanın hala oldukça kısıtlı olduğu, dışlama bölgesinin hemen dışındaki bir alan olan Narodichi bölgesinde yetiştirilen elmaları kullanan şirketin azancının bir kısmını Ukrayna’daki  Narodichi de dahil olmak üzere  nükleer felaketin ekonomik etkisinden hala etkilenen topluluklara yardım etmek için kullanmayı planladığı belirtildi.(NTV)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.