enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5541
EURO
34,7341
ALTIN
2.491,66
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Fiyatları Düşürecek Düzenleme Belli Oldu!

Fiyatları Düşürecek Düzenleme Belli Oldu!
1 Haziran 2022 11:48
A+
A-

Hükümet satılık hem de kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artışın önüne geçmek için adımlar atmaya devam ediyor. 10 gün içinde Meclis’e gelmesi beklenen düzenleme geçici olacak. Kira artış oranı konusunda sabit oran uygulamasına gidilecek.

Kira artışlarına yönelik düzenleme için geri sayım sürüyor.

Dört bakanlık düzenlemeyle ilgili geçen hafta çalışmaya başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı konuyla ilgili devrede.

Çalışmanın bir hafta 10 gün içinde Meclis’e gelmesi bekleniyor.

DÜZENLEME GEÇİCİ OLACAK

Edinilen bilgilere göre, fahiş olarak değerlendirilen kira artışına çözüm için atılacak adım geçici olacak. Düzenleme geçici süreyle geçerli olacak.

KİRA ARTIŞINA SINIR

Enflasyonda bir miktar daha yükselişin yaşanabilceği bunun da kanuni artış oranlarını bile yüksek tutacağı düşüncesiyle buraya bir sınır getirilmesi planlanıyor.

TÜFE’den ayrıştırılmış veya TÜFE’ye bağlı olsa bile sınırlandırılmış bir artış oranı geçerli olacak. “TÜFE 12 aylık ortalamasının yarısı kadar kira artışı yapılır” şeklinde bir hüküm getirilebilir. Henüz bu oran için çalışmalar devam ediyor.

KİRA İHTİLAFLARI İÇİN ARABULUCU

Yasal müeyyidelere uymayanlara ceza getirilmesi yönünde bir tartışma vardı. Ceza hükümlerini yasaya koymak yerine mahkemelerce çözülmesi yönünde bir görüş hakim oldu. Burada da mahkemeler yerine arabulucuların kira ihtilaflarını çözmesi yönünde adım atılacak.

Evini, işyerini ilk kez kiraya vereceklerin belirleyeceği rakamlarla oturan kiracının sözleşme bitişinde yapacağı artış oranları konusunda da konutun rayiç değeri üzerinden kira bedeli belirleme yönünde eğilim var. Önümüzdeki bir hafta boyunca çalışmalarda bu konuda atılacak adım netleştirilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.