enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Yağmurlu
26°C

Güney Kore’de Yeni Karar: 1-2 yaş Küçülecekler

Güney Kore’de Yeni Karar: 1-2 yaş Küçülecekler
9 Aralık 2022 10:44
A+
A-

Güney Kore, geleneksel yöntemlerin yerine Haziran 2023’ten itibaren uluslararası hesaplama yöntemine geçiş yapacak. Yeni sistemle beraber Güney Korelilerin 1-2 yaş küçülmesi bekleniyor.

Yonhap ajansının haberine göre, ülkede kullanılan farklı yaş sistemleri yerine doğum gününe dayalı uluslararası yaş hesaplama yöntemine geçilmesi Güney Kore Ulusal Meclisi’nde kabul edildi.

Güney Kore’de Haziran 2023’te yürürlüğe girecek uluslararası yaş hesaplama yöntemi, tüm yargı ve idari birimlerde kullanılacak.

Söz konusu yeni sistemde, Güney Korelilerin yaşlarının bir veya iki yaş küçülmesi bekleniyor.

İktidardaki Halkın Gücü Partisi Milletvekili Yoo Sang-bum, farklı yaş hesaplama yöntemleri nedeniyle yasal ve sosyal sorunların yanı sıra karışıklıkların da devam ettiğini belirtti. Yoo, yaş sayma yöntemlerinin gözden geçirilmesiyle gereksiz sosyal ve ekonomik maliyetlerin azaltılmasının amaçlandığını söyledi.

DOĞDUKLARINDA 1 YAŞINDA SAYILIYORLAR

Güney Kore’de halihazırda 3 yaş hesaplama sistemi kullanılıyor. Buna göre, en çok kullanılan “Kore yaş sisteminde” bebekler doğduğunda 1 yaşında sayılıyor ve her yıl 1 Ocak’ta yeni yaşlarına giriyorlar.

Bir başka “yaş hesaplama” yönteminde de kişinin doğduğundaki yaşı sıfır sayılıyor ve her yıl 1 Ocak’ta bir yaş daha alıyor. Bu yöntem, genel olarak kişilerin alkol ve sigara içmek için yasal yaşının hesaplanmasında kullanılıyor.

Ancak Güney Kore, küresel olarak kabul göre kişilerin her yıl doğdukları günlerde yaş almasına dair yöntemi de kullanıyor.

Yaş hesaplamasında farklı yöntemlerin kullanılması, tıbbi ve idari hizmet sağlama gibi konularda karışıklığa ve gereksiz sosyal maliyetlere neden oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.