enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3119
EURO
35,0621
ALTIN
2.278,19
BIST
8.994,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Hedefindeki Yaş Grubu Korkuttu! Yeni Salgın Hızla Yayılıyor

Hedefindeki Yaş Grubu Korkuttu! Yeni Salgın Hızla Yayılıyor
22 Ağustos 2022 07:55
A+
A-

Dünya üst üste patlak veren salgınların daha şokunu atlatamadan yenileri ortaya çıkıyor. Endişeye yol açan salgın hastalıklara bir yenisi eklendi: Domates gribi, mayıs ayından beri bulaşmayı sürdürüyor. Bu şekilde adlandırılmasına neden olan belirtiler ise insanın tüylerini diken diken edecek türden. Dünyanın önde gelen tıp yayınlarından Lancet, hastalıkla ilgili verileri ve belirtileri paylaşarak uyardı.

6 Mayıs, dünya tarihine geçecek ve insanlığın unutamayacağı bir tarih olabilir. Çünkü bu tarihte ilk ‘domates gribi’ vakası kayıtlara geçti. Hindistan’da baş gösteren hastalık şimdiye kadarki verilere bakıldığında yaş aralığı gözetiyor. 6 Mayıs’tan bu yana tespit edilen vakaların tamamı çocuklar…

MAYISTAN BU YANA 82 VAKA

Hindistan’ın Kerala ve Odisha eyaletlerinde tespit edilen ‘domates gribi’ nedeniyle doktorlar tehlike çanlarını çaldı. Yaygın adıyla ‘domates gribi’nin belirtileri el, ayak ve ağızlarda görülüyor. Lancet dergisine göre ilk olarak 6 Mayıs’ta Kerala eyaletindeki Kollam kentinde rapor edilen hastalık şimdiye dek 82 çocuğa bulaştı. Dergide yer alan rapora göre çocukların hepsi 5 yaşın altında.

Lancet raporunda hastalıkla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

“Kovid-19’un dördüncü dalgasının ortaya çıkması olasılığına karşı uğraştığımız sırada Hindistan’da Kerala eyaletinde 5 yaşından küçük çocuklarda domates gribi veya domates nezlesi olarak bilinen yeni bir virüs ortaya çıktı.”

DOMATES BOYUTUNDA!

Bulaşıcı hastalığa bağırsak virüslerinin neden olduğu belirtiliyor. Bağışıklık sistemleri genellikle virüsten korunacak denli güçlü olduğu için hastalık yetişkinlerde nadiren görülüyor.

Enfeksiyon, hastanın vücudunda beliren ve yavaş yavaş domates boyutuna ulaşan kırmızı, ağrılı kabarcıklar nedeniyle ‘domates gribi’ olarak adlandırılıyor.

DOMATES GRİBİNİN BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, vücut ağrısı, eklem şişmesi ve yorgunluk bulunuyor. Bu bakımdan chikungunya virüsü ile oldukça benzerlik gösteriyor. Öte yandan kimi hastalarda bildirilen diğer belirtiler ise mide bulantısı, kusma, ishal, ateş, aşırı sıvı kaybı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.