enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5691
EURO
34,7564
ALTIN
2.492,34
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Araplar Türklere İhanet etti mi?

Araplar Türklere İhanet etti mi?
15 Nisan 2021 10:47
A+
A-
‘Arap Uyanışı’ Arap İsyanı’na mercek tutuyor
Şerif Hüseyin ve oğullarının öncülük ettiği, İngiltere ve Fransa’nın da aktif destek verdiği Arap İsyanı, “Arap Uyanışı” adlı çalışmada ele alınıyor.
 
İSTANBUL (AA) – İlk olarak 1938’de yayımlanan ve defalarca baskısı yapılan Arap Uyanışı’nda, Osmanlı’nın Hicaz ve Yemen topraklarını kaybettiği “Arap İsyanı” anlatılıyor.

Lübnanlı tarihçi, yazar ve diplomat George Antonius imzasını taşıyan eser, Mehmet Akif Koç ve Muhammed Karakuş’un çevirisiyle Selenge Yayınlarından çıktı.

Eserde, modern Arap dünyasının ortaya çıkışında önemli kilometre taşlarından biri olan ve Türkiye ile uluslararası camiada çokça konuşulan isyan süreci hakkındaki bilgiler yer alıyor. Öncesi ve sonrasıyla Arap İsyanı’nın önemli noktalarına mercek tutmayı ve kayıp halkayı tamamlamayı hedefleyen kitap, Arap milliyetçilerin özlemlerini ve ideallerini yansıttığı kadar, pişmanlık ve hayal kırıklıklarını da işliyor.

İsyan sürecine tanıklık eden ve bölgedeki Arap toplumunun önemli isimleriyle yakın temas içinde olan yazarın çalışması, Arap milliyetçiliğine dair ilk akademik çalışmalardan biri olarak da dikkati çekiyor.

Arap İsyanı’na ilişkin birçok sorunun yanıtını cevaplamayı amaçlayan eserin tanıtımında şu bilgiler yer alıyor:

“Türkiye’de ve uluslararası camiada, Arap İsyanı’na dair şimdiye kadar çok şey yazıldı, konuşuldu. Arapları ihanetle suçlayanlar da oldu, İngiliz altınlarının Şerif ailesini kandırdığını söyleyenler de. Ancak Türkçe literatürde hadisenin en önemli ayağı hep eksik kaldı veya göz ardı edildi, biraz da bilinçli olarak görülmek istenmedi.”

Sürece dair pek çok sorunun cevabını okuyucuya aktaran eserde, Türkçe literatürde modern Ortadoğu tarihi, Arap milliyetçiliği, 1. Dünya Savaşı’nda Ortadoğu’daki siyasi ve askeri gelişmeler, Arap isyanı ve Arap-Yahudi ihtilafı gibi konularda çok sayıda atıf bulunuyor.

Tam adı “Arap Uyanışı – Arap Ulusal Hareketinin Öyküsü” olan çalışmaya, www.kitapyurdu.com adresinden ulaşılabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.