enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3697
EURO
34,9552
ALTIN
2.325,66
BIST
9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Üzücü Hikayeler Adası Zanzibar

Üzücü Hikayeler Adası Zanzibar
27 Nisan 2021 10:14
A+
A-

Afrika’nın bu harika adasından notlar

Zanzibar, Freddy Mercury’nin doğduğu ada olarak bilinse de, bu muhteşem ada yüzyıllar boyunca acının merkezi olmuş. Kölelik zamanlarının korkunç öykülerinden tutun, bağımsızlık savaşında nüfusunun beşte birini kaybetmesine kadar, üzücü hikayeler adası.

Bugün ise tatil yörelerindeki beş yıldız lükse rağmen, duvarların arkasında yaşayan, neredeyse %99’u müslüman olan ada halkının, sefalet içinde sürünmesi gören gözler için hala acı verici. Zanzibar Kuzey’de Pemba ve Güney’de Mafia adaları ile birlikte 1964 yılında ana kara Tanganyika ile birleşerek Tanzania devletini oluşturmuştur.

Zanzibar, Tanzanya’ya bağlı olmasına rağmen yönetim açısından özerk bir yapıya sahiptir. Baharat adası ‘Spice Island’ olarak da anılan bu adada baharat bahçelerini gezerek, karanfil, tarçın ve bilumum baharatın işlenmemiş doğal hallerini görebilirsiniz. Adanın merkezinde yani Stone Town’da hala her türlü baharatın ve sabunun satıldığı Baharat Pazarı ‘Spice Market’ mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Spice marketi gezin ama alışveriş yaparken çok dikkatli olun. Çok uygun diye aldığım safranın gerçek safran olmadığını öğrenmek acı bir tecrübeydi 🙂 Tanzanya’nın tamamında olduğu gibi burada da pazarlık hayatın normal uygulamalarından, bu nedenle alacağınız her şeyin pazarlığını yapın. Size söylenen fiyatın, yarısına ve hatta üçte bir fiyatına istediğiniz ürünü alabilirsiniz. Pazarlık sırasında bir aşamada satıcı kızıyorsa artık son noktaya yaklaşmışsınız demektir. Gidiyor gibi yapın eğer sizi çağırmıyorsa son anlaştığınız fiyatı vererek ürünü alın, iyi bir alışveriş yapmışsınız demektir. Baharatlarının kalitesi için bir şey diyememekle beraber sabunları oldukça iyidir. Stone Town için bir gün yeterli, iyi bir rehber size kölelerin günlerce kaldığı odaları, dünyaca meşhur Zanzibar kapılarını (Hint, Arap ve Swahili) ve tarihi yerleri gezdirecektir. Deniz mahsülleri ve patates kızartmaları efsanedir ve oldukça ucuzdur. 15 USD’ye iki küçük ıstakoz, kızarmış patates ve bira alabilirsiniz. Et ve tavuklarını pek tavsiye etmem ama illaki bunlardan birini tercih edecekseniz tavukları daha iyidir. Gelelim adanın kalınacak ve gezilecek yerlerine. Stone Town haricinde nerede kalırsanız kalın ulaşım sorun olacaktır. Bu bölgelere araç kiralamadan giderseniz oldukça kendinizi kısıtlamış olursunuz. Taksiler pazarlık usulü çalışır ve oldukça pahalıdır. Ben istediğimi yapmak için hep pazarlık yaparak günlüğü 50 USD’ye araç kiralamıştım. Tanzanya ehliyetim olduğu için de hiç sorun yaşamadım. Bu ülkede rüşvet olağan olduğu için (şaka değil size rüşvet karşılığı makbuz bile kesebilirler:) memur başka bir ehliyete zorluk çıkartabilir ama defalarca gitmeme rağmen bir defa bile durdurulmadım. -Private Island (özel ada) gezileri Stone Town’dan kalkan teknelerle yapılır.

Bu turlardan birisine mutlaka katılın ki bu tam bir gününüz demektir. Peki sizi bu gezide ne bekliyor olacak? Unutmadan ada 6 saatte bir med-cezir (gel-git) etkisinde kalır. Yaklaşık 3 ile 4 metre deniz yükselir veya çekilir. En yüksek veya düşük olduğu iki zaman arası yaklaşık 12 saattir. İşte bu tekneler sizi deniz çekildiği zaman ortaya çıkan kumadalara (Nakupenda Beach) götürürler. Siz burada snorkeling yaparken, yüzerken veya güneşlenirken, tekne tayfası kumsalda açık büfede yerel mutfak örneklerini sunar, muhteşem deniz mahsülleri ızgaraları yerel soslarla birlikte sunulmak üzere hazırlanır. Ada yavaş yavaş su altında kalmaya başlayınca tekneler sizi alıp Prison Island’a (Hapishane Adası) doğru yola çıkar. Arkaya dönüp baktığınızda biraz önce saatlerce keyif yaptığınız adanın izinin kalmadığını görürsünüz. Prison veya Changuu Island zamanında İngilizler tarafından hapishane olarak yapılmış ama hiç hapishane olarak kullanılmamış, üzerinde Şeyseller’den gelmiş bazıları yüz yaşın üzerinde dev kaplumbağaların yaşadığı oldukça güzel bir ada. Kaplumbağalarla fotoğraf çektirebilirsiniz. Ada bir dönem sarı hummaya karşı karantina adası olarak da kullanıldığı için bir adı da Karantina Adasıdır.

Eğer gün boyunca denize girip güneşlenmek de istiyorsanız. O zaman, Kendwa veya Nungwi’deki otellerin birinde kalacaksınız. Bu bölgenin kum ve denizi size istediğinizi tam olarak verecektir. Buradaki otellerin yemekleri iyi olmakla beraber, civarda da yerel ve dünya mutfağını sunan kaliteli restaurantlar bulunmaktadır. Mevsiminde eğlence bakımından da zengindir. Bu kısım adanın en pahalı otellerinin bulunduğu alandır. Adanın Doğu’sunda kalan yerler denize girmek için müsait olmadığı için oldukça hesaplıdır, sadece konaklama için düşünülebilir. Bu bölgedeki kayalar ve deniz kestanesi denize girmeyi imkansızlaştırır. Adanın %99’u müslüman olduğu için bazı oteller alkol vermeyebilir, bu nedenle alkol kullanıyorsanız yer ayırtırken kontrol etmekte fayda var.

Zanzibar, yunuslarla doğal ortamlarında yüzme şansı bulacağınız dünyadaki ender yerlerden birisi. Ancak, bunun için sabah çok erken kalkmayı ve yaklaşık bir saat karada (kaldığınız yere bağlı), 45 dakika denizde yol yapmayı göze almalısınız. Yunuslarla yüzmek için adanın en güneyindeki Kizimkazi’ye gün doğmadan varmalısınız. Palet ve maskeyi oradan temin edebilirsiniz ama hijyen takıntınız varsa, mutlaka yanınızda götürmeyi ihmal etmeyin. Yunusların her sabah beslenmek için geldiği alana giderken yolda balıkçılarla karşılaşacak ve muhteşem manzaralara şahit olacaksınız. Yunuslarla yüzmek, efor gerektiren bir aktivite çünkü yunusların geçiş yolunda suya atlayıp, onlar geçince tekrar tekneye çıkıp, bir sonraki geçiş yerlerinde aynı şeyi tekrar tekrar yapmanız gerekecek. Saat 10 -11 gibi artık yunuslar açıklara gittiği için karaya dönüş zamanı gelmiş demektir. 

Madem ki güneye geldiğiniz, o zaman bu civarda yapılacak şeylere odaklanalım. Kizimkazi’den doğu rotasını takip ederek, Dongwe’de bulunan ve denizin üzerindeki bir kayanın üzerine yapılmış The Rock Restaurant’a gidip bu muhteşem yapıyı görmek ve fotoğrafını çekmek isteyebilirsiniz. Restoran yemeklerinden çok dışarıdan görüntüsü ile meşhur. Mutlaka içini görmek isterseniz deniz yükseldiğinde teknelerle gidebilirsiniz. Deniz çekildiğinde yürüyerek restorana geçebilirsiniz. – The Rock restorandan sonra adanın iç kısmına Jozani Ulusal Parkına kırmızı sırtlı maymunları görmeye gidebilirsiniz.

Maymunlar aslen buralı olmamalarına rağmen oldukça iyi bir şekilde bu ortama adapte olmuşlar. Aile veya aşiret halinde yaşayan bu maymunlarla birkaç metre uzaklıkta onların doğal ortamında bir arada olabilirsiniz. Ayrıca, Mangrove ağaç ormanını da gezebilirsiniz. Mangrove ağaçları tuzlu suda yaşayabilen ender ağaçlardan olması sebebiyle görülmeyi hak ediyorlar.

Jozani’den Upanga tarafına doğru yol alırsanız. Adanın gerçek yaşamını görme şansını elde etmiş olursunuz. Köylerde durup alışveriş yapabilir, halkla sohbet edebilirsiniz. Sıcakkanlı ve güler yüzlü bir halk olmakla beraber fotoğraf çekmenize olumlu tepki vermeyebilirler. İç kesimlerde, Türkler tarafından yapılmış, birçok cami, mescit veya çeşme görebilirsiniz.

Son olarak, kuzeyde Nungwi’de bulunan Baraka Doğal Akvaryum’da deniz kaplumbağalarıyla yüzme ve onları besleme şansı bulabilirsiniz. Dikkatli ve uzak olmakta fayda var, beslenirken sizi ısırmalarını istemezsiniz sanırım. Bir arkadaşımız sosyal medyada kaplumbağalarla samimi poz vermek isterken kalçasından bir ısırıkla aradığından fazlasını buldu.

Scuba Diving ve balık tutma turları olmasına rağmen, şahsen katılmadığım için bu konularda yorum yapamayacağım. Dalış için tavsiye edeceğim yer Zanzibar’ın güneyindeki Mafia adası olur. Özellikle balina köpekbalığı dalışı inanılmaz, dünyanın en büyük balığını görmek ve onunla birlikte yüzmek muhteşem bir duygu. Ayrıca, denizatı, dipte yürüyen balık ve daha nice orjinal canlıyı Mafia adasında görebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler: – Zanzibar veya Tanzanya, Afrika’daki diğer ülkelere göre daha güvenli olmasına rağmen tek başınıza karanlıkta dolaşmayın veya ıssız yerlere girmemeye dikkat edin. Sonuçta beyaz olduğunuz için hemen fark edilirsiniz. – Eskiden Zanzibar’a gidilirken sarıhumma aşısı yapılırdı ama son yıllarda bu uygulama kalktı. Ancak, tifo aşısı yaptırmakta fayda var. Bu ülkeye gitmeden yaşadığınız ildeki Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Merkezine giderseniz size gerekli aşı ve bilgilendirmeyi ücretsiz yapacaklardır. – Sıtma bu ülke için nezle gibi normal karşılanan bir hastalık ve oldukça farklı şekilleri var. Ne yazık ki bazıları öldürücü olabiliyor. Bu nedenle her zaman uzun kollu giymekte fayda var. Ayrıca, sinek kovucu (repellent) şart ki bizim ülkemizde satılanlar 15 deet olması nedeniyle orada pek işe yaramaz, olması gereken ise 30 deet oradaki fiyatları 20 Usd ve yukarı doğru çıkar. Türkiye’de sadece turuncu Off 30 deet ve oraya göre fiyat çok uygun. Buradan alıp gitmekte fayda var. Ek olarak, döndükten sonra bir yıl içinde ateşli bir hastalık yaşarsanız mutlaka doktorunuza Afrika’ya gittiğinizi söyleyin. Aksi takdirde, sıtma akıllarına bile gelmeyeceğinden yanlış tedavi uygulayacaklardır. Kovucu Kullanmayla İlgili İpucu: Kovucuları tüm vücuda sürmeniz gerekmez, açıkta kalan el, bilek, dirsek, boyun, diz vs eklemlerinize sürmeniz yeterli olur. -Yağmur sezonunda yani Mart, Nisan, Mayıs aylarında uçak ve konaklama fiyatları daha uygundur ama pek keyif almayabilirsiniz. Bu dönem kolera salgınının da başladığı aylardır, uzak durmakta fayda var. – Şişe suları kapalı ve plastik kapak naylon şiringle koruma altındadır. Başka türlü hiçbir suyu kullanmayın. Dişinizi bile bu şişe sularla fırçalayın. – Ülkede matematik seçmeli ders olduğundan esnaf dahi iki işlem yapamaz ve hatta hesap makinesiyle bile ne işlem yapacağını bilemeyebilir. Mutlaka her işlemi kontrol edin, hata varsa ki bu çoğu zaman sizin lehinize olabilir, kötü niyetli olduklarını düşünmeyin.

Esnafı bizdeki gibi kurnaz değildir. – Birkaç kelime dahi olsa onlarla Swahili dilinde konuşmanız size tüm kapıları açacak ve saygı duymalarını sağlayacaktır. Habari/Marhaba – Selam Jambo/ Mambo? – Nasılsın? Nzuri/Safi/ Njema – İyi Karibu – Hoşgeldiniz Asante/ Asante sana – Teşekkürler/Çok teşekkürler Rafiki – Arkadaş Hakuna Matata (çok duyacaksınız) / Hamna Shida – Sorun yok Baadaye – Sonra görüşürüz Ndiyo – Evet Hapana – Hayır Hiki nini? – Bu nedir? Mahisha ni magumu – Hayat çok zor (Bunu özellikle pazarlık yaparken söylemek çok etkili olur:)

Hazırlayan: M.Selçuk Güvenç

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.