enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3669
EURO
34,9579
ALTIN
2.325,33
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Adresini Güncellemeyen Yanacak

Adresini Güncellemeyen Yanacak
20 Mayıs 2021 07:45
A+
A-

Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdi

Devletin kayıtlarındaki adresle yaşanılan adres farklı olduğunda icra takibi, dava bildirimi gibi tebligatlar ilgilisinin eline ulaşmıyor. Hukukçular olası mağduriyetlere karşı uyarıyor…

Taşınanlar, şehir değiştirenler, herhangi bir nedenle adreslerini başka yerlere nakledenler… Çoğu vatandaş ikamet ettiği yere adreslerini hiç taşımıyor veya adresini gerçekte oturduğu yere almakta gecikiyor, adreslerini güncellemeyi ihmal ediyor. Bu durumda kişilerin oturdukları yer ile devletin kayıtlarında  yer alan adresleri farklı olabiliyor. Bu durum icra takibi, dava gibi tebligatların ulaşmasında büyük sorun yaratıyor.

MUHTARA BIRAKILIYOR

Avukat Hakan Harmankaya, adli makamların (mahkemeler, icra daireleri) resmi adrese tebligat yaptığını belirterek, “Adli makamlar devletin kayıtlarında yer alan adrese itibar ederek, adli süreçleri tamamlıyor. Örneğin kayıtlarda adresiniz ikamet etiğiniz yerden farklıysa adli makamlar, vatandaşın MERNİS’te kayıtlı adresine tebligat gönderir ve vatandaş o adreste hiç bulunmasa bile tebligat muhtara bırakılmak suretiyle vatandaşa yapılmış sayılır” diye konuştu.

E-DEVLET’TEN KONTROL

Vatandaşlarımızın ‘adliyeden bana bir evrak ulaşmadı’ şeklindeki serzenişlerinin en büyük sebebi MERNİS adreslerini güncel tutmamaları” diyen Harmankaya, “Gerek adli işlemde gerekse başka bir işlemde, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmaması için vatandaşlarımızın Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’ndeki adreslerini güncel tutmaları ve ara ara nüfus müdürlükleri ya da e-Devlet’ten bilgilerini kontrol etmelerinde fayda var” şeklinde konuştu.

İTİRAZ SÜRESİNİ KAÇIRABİLİRSİNİZ

Harmankaya, adresi güncel olmadığı için adli makamlardan gelen tebligatları görmeyenlerin yaşayabileceği sıkıntılara ilişkin şu örneği verdi:

“Ödeme emri gibi belgelere süresinde itiraz edilmezse borçlu olmadığınız bir parayı ödemek zorunda kalırsınız. Hukukumuzda icra dairesine başvuran alacaklının herhangi bir belge ibraz etmesi şart değil. Bu nedenle, borçlu olarak gösterilen kişinin ‘ilamsız takip’ olarak isimlendirilen bu takibe tebligattan itibaren 7 gün içinde itiraz etmesi gerekir. Eğer söz konusu itiraz yapılmazsa, borçlu olarak muamele görürsünüz. Bu nedenle tebligat adresi kritik önemdedir.”

HIZLANDIRMA KARARI

Nisan 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Yargıtay, tebligat yapılacak kişinin bilinen adresi ile MERNİS adresinin farklı olması halinde, vatandaşın bilinen adresine tebligat gönderilmesi ve tebligatın vatandaşa ulaşmaması halinde, MERNİS adresine doğrudan ve muhtara bırakılmak sureti ile tebligat yapılabileceğine karar verdi. Bu karar ile adli süreçlerdeki tebligatların kısa zamanda tamamlanması amaçlandı. (Posta)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.