enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3234
EURO
35,0716
ALTIN
2.282,24
BIST
9.009,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Uğur Böcekleri Sardı Memleketimin Dağlarını

Uğur Böcekleri Sardı Memleketimin Dağlarını
26 Mayıs 2021 10:02
A+
A-

Kahramanmaraş’ta 2 bin 260 metre yüksekliğindeki Çimen Dağı’nın Uludaz Tepesi’nde koloniler halindeki uğur böcekleri görsel bir şölen sunuyor.

Kahramanmaraş’ın 2 bin 260 rakımlı Uludaz Tepesi’ne göç eden yaklaşık 50 milyon uğur böceğinin bulunduğu alanda uçuş sırasında adeta görsel şölen yaşanıyor. 

Uğur böcekleri, halk arasında “gelin böceği”, “yedi benekli” veya “uç uç böceği” olarak da anılıyor. Zirveyi adeta kırmızıya boyayan uğur böceklerini görmek için ülkenin çeşitli yerlerinden bölgeye doğa tutkunları geliyor. Özellikle fotoğraf tutkunları her yıl Haziran ayındaki bu şöleni fotoğraflıyor.
 

Bölgedeki inceleme ve araştırma sonucu metrekarede 500 ila 10 bin uğur böceği tespit edildi. Amanos Dağlarının doğusunda bulunan Çimen Dağı-Uludaz Tepesi’nin yaklaşık 10 hektarı, uğur böcekleriyle kaplı. Bu alan, doğa turizmi yönünden kente önemli kaynak oluşturuyor. Yapılan hesaplara göre, burada 30 ila 50 milyon uğur böceği yaşıyor.

Tıpkı kutup ayıları gibi, kışın metabolizmalarını dondurup kış uykusuna yatan uğur böcekleri yaz aylarında yeniden uyanarak bölgeye canlı ve renkli bir görüntü kazandırıyor. Genellikle taş ve kayaların altında barınan böceklerin neden bu bölgeyi tercih etiği konusunda ise araştırmalar devam ediyor.

Bölgede ergenleşen uğur böcekleri, haziranda çevreye dağılıyor ve buğday, pamuk, mısır gibi bitkilere zarar veren yaprak biti denilen küçük canlıları yiyerek ekolojik dengeye katkı sunuyor. Biyolojik mücadelede etkin rol oynadığı için zirai ilaç kullanımı azalıyor. Uğur böceğinin günde yaklaşık 100 zararlı böcek yediği tahmin ediliyor.

Uğur böceklerinin olduğu bölge koruma altına alındı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.