enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

TÜRKİYE’NİN KATKISI REKOR SEVİYEDE!

TÜRKİYE’NİN KATKISI REKOR SEVİYEDE!
29 Mayıs 2021 16:59
A+
A-

HAVA KİRLİLİĞİ NEREDE, NE KADAR ARTIYOR?

Londra merkezli düşünce kuruluşu EMBER’in yayımlamış olduğu raporda, kömür kullanımıyla Avrupa’nın hava kirliliğine en çok katkıda bulunan ülkeler arasında Ukrayna ve Türkiye bulunuyor.

Fosil yakıtların yakılmasıyla ortaya çıkan başlıca üç madde Kükürt dioksit (SO2), Azot oksit (NOx) ve çapı 10 mikrometre (0,001 cm) veya daha düşük olan partikül maddelerdir . Küçük boyutları sebebiyle bu partikül maddeler, solunum yoluyla vücuda kolayca girebilir ve bizlere büyük riskler oluşturabilir. Ülkemizde bu partikül maddeler, en çok, Kütahya’da bulunan Seyitömer Termik Santralinden salınıyor.

 

Hava kirliliğinin Türkiye'ye maliyeti 2.9 trilyon dolar

 

Bu maddeler, kulağa sadece fabrika bölgelerinde rastlanabilirler gibi gelse de durum oldukça farklı. Londra merkezli iklim ve enerji düşünce kuruluşu EMBER’in paylaştığı rapora göre yukarıda bahsettiğimiz temel maddeler, binlerce kilometre yol katedebiliyor. Bu da ülkemizde bulunan ve bahsettiğimiz maddeler hakkında herhangi bir önlemi olmayan bir termik santralin, bulunduğu ili aşıp tüm Avrupa’ya bu gazların salınımını gerçekleştirebildiği anlamına geliyor.Ember’in paylaştığı rapor

Paylaşılan raporda, farklı gazlar için farklı listeler kullanılıyor. Yani Kükürt dioksit, azot oksit ve partikül maddeler için 3 farklı sıralama var. Gelin detaylarına bakalım.

 

Hava kirliliği - Vikipedi

 

Paylaşılan rapora göre Avrupa genelinde azot oksit salınımına en çok katkıda bulunan termik santraller arasında Türkiye’den 6 tane var. Bunlar; listede üçüncü sırada bulunan Yatağan Termik Santrali, 13’üncü sırada bulunan Soma Termik Santrali, 14’üncü sırada bulunan Çayırhan Termik santrali, 20’nci sıradaki Kemerköy ve 26’ncı sıradaki Yeniköy Termik Santralleri ve son olarak 28’inci sırada bulunan Zetes 3. Listenin ilk sırasındaysa Polonya’da bulunan Belchatow Termik Santralibulunuyor.

Kükürt dioksit salınımına gelirsek işlerin daha iyiye gittiğini söyleyemeyiz. Azot oksit salınımında bulunduğu gibi burada da Türkiye’den 6 termik santral bulunuyor. Listenin ilk sırasında Ukrayna ’dan bir termik santral bulunurken üç ve dördüncü sıralarda Türkiye’den yerler görüyoruz. Bunlar sırasıyla Soma ve Kangal Termik Santralleri. Bunların dışında altıncı sırada Seyitömer Termik Santrali bulunurken; 12’nci, 19’uncu ve 28’inci sıralarda, sırasıyla, Afşin Elbistan, Tunçbilek ve Çayırhan Termik santralleri bulunuyor.

Partikül maddelere geldiğimizde yine işler pek iyiye gidiyor gibi görünmüyor. Rapora göre Avrupa’daki partikül madde salınımının yüzde 24 ’ünden Türkiye sorumlu. Bu, yüzde 27 ile ilk sırada bulunan Ukrayna karşısında ikinci sırada olduğumuzu gösteriyor. Azot oksit salınımında ise yüzde 20 ile ilk sırada Türkiye bulunuyor.

Bu kötü oranların sebebi olarak diğer birçok faktörün yanında başlıca arıtma sistemlerininihmal edilmesini gösterebiliriz. Geçtiğimiz yıllarda birçok santral, filtreleme sistemlerine sahip olmadan etkinliklerini sürdürdüler. Birçoğu da bu gibi sebeplerle kapatıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.