enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5952
EURO
34,7918
ALTIN
2.497,68
BIST
9.454,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Kuru domates tüketmek için 5 neden!

Kuru domates tüketmek için 5 neden!
30 Mayıs 2021 23:13
A+
A-

Domates, Akdeniz mutfağında yer alan yemeklerin temel gıdalarından birisi. Bilindiği üzere, son yıllarda yapılan çalışmalarda Akdeniz mutfağının özellikle kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerini önleme ile doğrudan ilişkisi olduğu gösterilmiştir. Ancak sağlıklı beslenme ilkelerinden birisi de sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmektir.

O halde, domatesin mevsimi değil ise, kış aylarında yaz güneşi ile büyümüş domates kurusu tüketmekte fayda var. Aslında, gıdaların daha sonra tüketmek üzere saklanması çok eski çağlardan beri kullanılıyor. Türk beslenme kültürüne bakıldığında, gıdaların taşınabilmesi, bulunmadığı veya az bulunduğu zamanlarda da tüketilebilmesi için gıda muhafaza tekniklerinin geliştirildiği görülmektedir. Gıda üretim ve saklama tekniklerinin önemli bir bölümünün birçok uygarlığa beşiklik eden Anadolu’dan başlayarak dünyaya yayıldığı da ifade edilmektedir.

Kuru domates karşılaştırıldığında, doğal olarak domatese göre daha konsantre bir gıdadır ve böylelikle içerdiği besin ögeleri de daha zengindir.

Kış aylarında kurutulmuş domates tüketmek için 6 neden:

1.Minerallerden zengindir, kalp sağlığını ve kemik dokusunu korur, karaciğeri temizler, bağışıklığı güçlendirir

Güneşte kurutulmuş domatesler, özellikle potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin mükemmel kaynağıdır. Potasyum, vücutta elektrolit dengesini ayarlamada yardımcı olurken, magnezyum sağlıklı kemik dokusunu korur ve enerji üretiminde yardımcı olur. Bu mineraller aynı zamanda kalp kaslarının çalışmasında da önemli rol oynar. Bir fincan güneşte kurutulmuş domates, önerilen günlük kalsiyum alımının %6’sını ve magnezyumun %25’ini sağlar. Ayrıca, manganez içeriği karaciğer detoksifikasyonunda yardımcıdır. Bakır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

2. Vitamin deposudur

Güneşte kurutulmuş domatesler, özellikle A, K, C vitamini ve Niasin açısından beslenmeye büyük katkıda bulunur. Vitamin K, vücut kemik dokusunun korunmasında yardımcı, kan pıhtı oluşumunda önemli bir rol oynarken, bir B vitamini olan Niasin metabolizmayı destekler ve sağlıklı beyin işlevine katkıda bulunur.

Bir fincan güneşte kurutulmuş domates, önerilen günlük C vitamininin %23’ünü, A vitaminin %16’sını sağlar. Vitamin C, bağışıklık sistemini destekler ve vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirir. A vitamini ise görme fonksiyonları için gereklidir, bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

Her gün 1 fincan kuru domates tüketmenin faydaları - Sağlıklı Beslenme

 

3. Kanser savaşçısı antioksidan deposudur

Güçlü antioksidanlardan olan Likopen kaynağıdır, bu özelliği ile hücreleri kanserden koruyucu etki gösterir.

4. Göz Sağlığını korur

İçerdiği diğer iki antioksidanlardan olan Lutein ve Zeaksantinin göz sağlığında önemli etkisi vardır. Gözlerde meydana gelen yaşla ilgili dejenerasyon ve katarakta karşı koruyucu etki gösterir.

 

Domates Kurusu(500gr) Kurutulmuş Gıdalar Maraş Market

 

5. Demir yetersizliğine bağlı kansızlığı/anemiyi önler

Yarım fincan domates kurusu 2,5 mg demir içerir, bu da günlük gereksinimin %14’ünü karşılar. Demir minerali vücutta, hücrelere oksijen taşıyan hemoglobinin yapısında yer alır. Hemoglobinin düşük olması, yani kansızlık, yorgunluk, kaslarda kramplar, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar.

6. Yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir
Güneşte kurutulmuş domatesler potasyum içeriği ile, yüksek tansiyonu önleme veya azaltmaya yardımcı olmak için düşük sodyum diyetine uygun mineral sağlar. Yarım fincan domates kurusu, 926 miligram potasyum içerir; bu da günlük gereksinimin %26’sını karşılar. Bilindiği üzere yüksek tansiyon, felç ve böbrek hastalığı riskini arttırır.

Kuru domates lezzetlidir

 

Kuru domates nasıl yapılır? Evde domates kurutmanın püf noktaları... -  Pratik Bilgiler Haberleri

 

Sulu yemeklerin yanı sıra, 5-10 dakika sıcak su içerisinde bekletildikten sonra, üzerine zeytinyağı ilavesi ile kahvaltı sofrasında, özellikle ufalanmış ceviz ya da sarımsak ve kekik ilavesi ile sandviçler içinde de tüketilebilir, son derece lezzetlidir.

Ayrıca, zeytinyağı, domates kurusu içindeki antioksidanların aktif hale gelmesini de sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

kaynak:yasamicingida

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.