enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

YAZIN RAHAT UYUMAK İÇİN 7 TAVSİYE!

YAZIN RAHAT UYUMAK İÇİN 7 TAVSİYE!
3 Temmuz 2021 09:29
A+
A-

Sıcak havalarda sağlıklı uyku için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yaz mevsiminin yüksek sıcaklıkları gece boyunca ayakta kalmanıza sebep oluyorsa, merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Sıcaklığın uyku kalitemiz üzerinde büyük etkisi vardır; çünkü vücut ısısı, uyurken düşmeye başlar – ne kadar derin uyursak, vücut ısısı da o kadar düşer. Gün boyunca biriktirdiğimiz ısı yükünden kurtulmak, uyumamızı sağlayan sürecin bir parçasıdır.

Çözüm, tabii ki klimadır. Böyle bir seçeneğiniz yoksa eğer, serinlemenizi sağlayacak birkaç önerimiz var…

1- Bol su için
Terleme, vücudun serinleme yollarından birisidir; ancak terleme mekanizmanızın gerçekten çalışabilmesi için vücudunuzda yeterince suyun olması gerekiyor. Bu yüzden bolca su içmeye dikkat etmelisiniz. Bazı insanlar, gecenin bir vakti tuvalet ihtiyacı ile uyanmamak adına, yatmadan önce sıvı almaktan kaçınıyorlar; ancak fazla endişeye gerek yok. Çünkü tüm bu terleme süreci, yalnızca serinlemenizi değil; aynı zamanda da tuvalet ihtiyacınızın azalmasını sağlayacak.

2- Buz banyosundan kaçının
Buz gibi su ile alınan duş, serinlemenin en iyi yolu değil ne yazık ki. Vücudunuz serinlemeye ihtiyaç duysa da elleriniz ve ayaklarınız hızlı bir şekilde çok soğuduğunda, kan damarlarınız daralır ve ısıyı içine hapseder. Ilık, oda sıcaklığında alacağınız duş, kan damarlarınızı açarak ısıdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

3- Havalandırma sağlayın
Vantilatör kullanın – stratejik bir şekilde. Yere yakın bir şekilde ya da pencerenin yanına yerleştirerek serin hava ile sirkülasyon yaratabilirsiniz.

4- Alçakta kalın
Sıcak hava yükselir. Bu yüzden mümkün olduğunca yere yakın bir şekilde uyuyun. Çok katlı bir evde yaşıyorsanız, sıcaklığın birkaç derece daha düşük olduğu en alt katta ya da bodrumda uyumayı deneyin. Aşağı inemiyor musunuz? Yerde uyumak, biraz rahatlamanızı sağlayabilir.

5- Şiltenizi biraz dinlendirin
Yastığınız, rüya gibi olabilir; ancak süper sıcak gecelerde, yastığınız sabotajcıdır. Kalın şilteler, vücut ısısını korumaya meyillidir. Birkaç sıcak yaz gecesi için şiltenizi değiştirmeyeceksiniz muhtemelen; ancak uyurken sıcaklamaya eğiliminiz varsa eğer, bir sonraki şiltenizi seçerken bu sorunu göz önünde bulundurun. Ve sıcak gecelerde yerde yatmayı deneyecekseniz, vücut ısınızın kaçabilmesi için ince bir yastık tercih edin.

6- Bol ve hafif giyinin
Evet, oldukça bariz; ancak yine de tekrarlamaya değer. Çünkü uyurken giyilmesi gereken yanlış giysiler terli bir şekilde uyanmayı belirleyen nedenlerden biri olabilir. Bol, hafif ve doğal malzemelerden yapılan kumaşlar, teri en iyi emen tercihlerdir.

7- Egzersizinizi erken yapın
Programınız müsaitse eğer, egzersiz seansınızı biraz erkene alın. Düzenli egzersizin uyku için harika olduğunu gösteren birçok kanıt var. Ancak uykuya yakın zamanda spor yapmak – özellikle de sıcak ve nemli havada – vücut ısısını daha da artırır. Dolayısıyla vücudun, ideal uyku ısısı için daha büyük bir düşüş yaratması gerekir.

(Habertürk)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.