enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3582
EURO
34,9598
ALTIN
2.324,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

SOĞUK SU İÇEREK ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ?

SOĞUK SU İÇEREK ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ?
10 Temmuz 2021 12:33
A+
A-

Kilo vermeye çalışırken hemen hemen her kaynak yeterince su içtiğinizden emin olmanızı tavsiye eder. Şeker içeren içeceklerin yerine sade su kullanmak kalorileri azaltmanın bir yoludur. Bazı araştırmalar, suyun, özellikle de soğuk suyun, yediğiniz kalorileri azaltmada ve yağ yakmanıza yardımcı olarak ek kilo verme etkileri olduğunu söylüyor…

Hiç kuşkusuz yaz aylarında sıcak havanın da etkisiyle soğuk su tüketimi artıyor. Soğuk su tüketildiğinde vücut suyun sıcaklığı ile vücudun ısısını dengelemeye çalışır. Bu işlem sırasında vücut çok daha fazla enerji harcar.

Yani metabolizma hızlanmış olur. Dolayısıyla “soğuk su zayıflatır mı” diye merak edenler varsa hemen konuya açıklık getirelim.

Araştırmalar gösteriyor ki, soğuk su kesinlikle daha fazla kalori yaktırır ancak zayıflatır mı? kısmı ise biraz daha tartışmalı…

Bir teori, vücudunuzun soğuk su veya oda sıcaklığındaki suyu vücut sıcaklığına getirmek için kalori yakması gerektiğidir . Bu ısı oluşturma sürecine termojenez denir.

2003’te yapılan küçük bir araştırma, içme suyunun her gün birkaç kalori yakmanıza yardımcı olabileceğini buldu.

Çalışmanın yazarları insanlar 1.5 litre su başına 50 kalori yakılabileceğini hesapladı. Bu, su şişesi (0,5 litre) başına yaklaşık 17 kalori. Araştırmacılar, soğuk su içtikten sonra yakılan bu kalorilerin üçte birinin termojenezden kaynaklandığını tahmin ediyor. Su şişesi başına fazladan 5 ila 6 kalori!

Soğuk su içmek kesinlikle fazladan kalori yakmanızı sağlıyor ve zayıflamanıza destek oluyor ancak sadece şişe başına 5-6 kalori ile zayıflamak pek mümkün görünmüyor zayıflamak için daha çok şey yapmalısınız…

Normal şartlarda da soğuk suyu tercih ediyorsanız, devam edin ve soğutun. Çok az insan oda sıcaklığındaki suyu lezzetli bulur ve bu sizin daha az su içmenize neden olabilir.

Hidrasyonla ilgili en son Amerikan Spor Hekimliği Koleji yönergeleri, sporcuların ve egzersiz yapan kişilerin daha fazla içmek isteyecekleri için soğutulmuş su içmelerini önermektedir.

Soğuk su aynı zamanda daha çok terlemenizi sağlıyor olabilir bu da aynı zamanda toksinleri atmanızı kolaylaştıracaktır.

Yapılan araştırmalara göre, yaklaşık 16 derecede su içenlerin kişilerin, daha sıcak su içenlere mesela 20-24 oda sıcaklığındaki sulara kıyasla daha az terlediği gözlenmiştir.

Öte yandan, uzmanlar sıcak bir yemekle birlikte soğuk su içilmesini tavsiye etmemektedir. Çünkü sıcak yemekle birlikte soğuk su içildiğinde yenilen yemeklerdeki yağlar katılaşabilir. Bu durum sindirimi zorlaştırarak hazımsızlığa veya sindirim fonksiyonlarının bozulmasına sebep olabilir.

Kaynak:Posta

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.