enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

TATİLDE BU TEHLİKEYE DİKKAT!

TATİLDE BU TEHLİKEYE DİKKAT!
16 Ağustos 2021 15:10
A+
A-

Malum mevsim yaz…Hava sıcaklıkları neredeyse tüm ülkede 30-35 derecenin üzerinde seyrediyor. İnsanlar tatillerde havuz ve denizlere giriyor ve doğal olarak bazı durumlar, istenmeyen kazalara sebep olabiliyor. Özellikle havuz ve denizlerdeki kaygan zeminler, burun kırılmalarının başlıca sebebi. Burun kırılması durumunda neler yapılmalı? İlk müdahale nasıl olmalı? Konunun detaylarını, Baş ve Boyun Cerrahisi, KBB Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen açıkladı.

KBB Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen, “Yaz mevsiminin en hararetli zamanlarını yaşadığımız bu günlerde fırsat bulan çoğu kişi, dinlenmek ve keyifli zamanlar geçirmek için tatile gidiyor. Tatil denince de insanın aklına ilk olarak serin sular geliyor.

Ancak yüzmeyi seven yetişkinler ve çocuklar bazen çeşitli kazalar yaşayabiliyor. Bunlardan biri de havuz kenarlarındaki kaygan zeminlerde kayarak düşme ya da iskelelerden atlama sırasında düşme durumları… Bu kaza anlarında, insan yüzünde genellikle burun kırılması vakaları yaşanabiliyor.

Bazen koşarken bazen de yürürken bu kaymalar olabiliyor. Düşmenin hızıyla ve pozisyona bağlı olarak burun kemiği kırılabiliyor. Bu nedenle yaz mevsimlerinde herkese aynı uyarıyı yapıyoruz; havuz ve deniz kenarlarında dikkatli olun çünkü küçük bir denge kaybında düşerek burnunuzu kırabilirsiniz” yorumunda bulundu.

Burun kırıldığı an nasıl davranmak gerekir?

Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen, “Diyelim ki havuz kenarında veya deniz iskelesinde dengenizi kaybederek düştünüz ve burnunuz sert bir çarpmaya maruz kalıp kırıldı. İlk olarak yapılması gerekenler nelerdir?

Öncelikle burnunuzun kırıldığını hissettiğiniz an, elinizle burnunuzu sıkmalısınız ve kafanızı sabit tutmalısınız. Kafanızı kesinlikle yukarıya kaldırmamalısınız.

Kırılan bölgeye hemen vakit kaybetmeden buz ile soğuk kompres uygulamalısınız.

Kırılma sonrası kanama hafif bir şekilde seyrediyorsa buruna soğuk suyun çekilmesi kanamayı azaltabilir. Düşmenin ardından burun cildinde kararma, morarma gözlemlerseniz burnunuz büyük ihtimalle kırılmış ya da çatlamış olabilir.

Doğru ve sağlıklı olan, en yakın lokasyonda bulunan bir KBB doktoruna acil müdahaleye gitmeniz olacaktır” dedi.

Burnunuzu kendiniz düzeltmeye çalışmayın

Sezen, “Düşme vakalarında çarpmanın kuvvetiyle burnun iç kısmındaki duvar kırılabilir ve kanamalara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda yapılması gereken şey, o kırık parçaların mümkün olan en hızlı şekilde yerine getirilip yerleştirilmesidir.

Kırılmış olan burunu, düşen kişi asla kendi kendine düzeltmeye çalışmamalıdır. Çünkü düzeltme girişimi, ciddi sağlık sonuçları doğurabilir. Buruna profesyonel müdahale ancak bu alanda uzman olan bir KBB doktorunun dokunuşuyla yapılmalıdır” bilgisini paylaştı.

Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen, “Düşme sonrası uzman hekime görünme kazayı yaşayan her hasta için şarttır. Ancak yapılacak olan muayene sonunda ameliyat her hasta için gerekli olmayabilir. Burunda yanlış kaynamaya, şekil değişikliğine yol açacak boyutta bir hasar oluştuysa cerrahi müdahale şart olacaktır.

Aksi takdirde burun yanlış kaynayabilir, bu da ilerleyen süreçte eğrilik ve nefes problemini doğurabilir.

Lütfen bu tip kazalarda durumu hafife almayın ve vakit kaybetmeden bir kulak, burun, boğaz uzmanına başvurun. Sağlık her şeyden daha önemlidir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.