enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3310
EURO
35,0618
ALTIN
2.285,03
BIST
8.986,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

SOSYAL MEDYA YASASIYLA O HESAPLAR DEŞİFRE EDİLECEK

SOSYAL MEDYA YASASIYLA O HESAPLAR DEŞİFRE EDİLECEK
20 Ağustos 2021 14:17
A+
A-

Meclis’e getirilmesi planlanan yeni sosyal medya düzenlemesiyle gizli hesaplar deşifre edilecek. Bu hesapların bilgilerini paylaşmayan şirketlere para cezası kesilecek.

ABD, Almanya, Avusturya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerdeki kanunları incelediği öne sürülen AKP, düzenleme ile sosyal medya şirketlerine yeni yaptırımlar getirmeyi planlıyor.

Türkiye Gazetesi’nden Ebru Karatosun’un haberine göre; AKP’nin, sosyal medyada ‘yalan haberlerle mücadele etmek, kişisel hakları korumak ve sosyal ağ platformlarını daha hesap verilebilir bir hâle getirmek’ için hazırladığı dezenformasyon yasasının ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. Gazetenin aktardığına göre, düzenleme ile sosyal medya şirketlerine yeni yaptırımlar getirilmesi planlanıyor.

Sosyal medya üzerinden hakaret eden ya da yalan haber yayan “trol” hesaplarla ilgili adli sürecin işlemesi için sosyal medya platformlarından bu hesapların bilgisi istenecek. Bu hesaplarla ilgili gerekli bilgileri paylaşmayan sosyal medya platformlarına para cezası kesilecek.

“Normal şartlar altında fake hesap üzerinden birine hakaret edildiğinde, bunun kim olduğu bulunamıyor. Sosyal ağ sağlayıcı da bununla ilgili bilgileri vermiyor. O kişinin yaptığı yanına kâr kalıyor. Sosyal ağ sağlayıcılarına ‘Sen bu isimleri ver ya da buna erişim sağla’ diyeceğiz. Bunlara düzenleme getireceğiz. Bu bir sosyal medya yasası değil, dezenformasyonla mücadele yasasıdır. Burada bütün siyaset kurumunun ve demokrasinin itibarını korumak için düzenleme olacak. Kişisel bir şey olmayacak…”

YENİ BAŞKANLIK DENETLEYECEK
Son dönemde orman yangınlarıyla ilgili çıkan görüntülerin sosyal medya hesapları üzerinden yayıldığı görülürken, düzenleme ile bunların da önüne geçilecek. Bu gibi görüntüleri silmeyen sosyal medya platformlarına para cezası verilmesi gündemde.

Kurulacak olan ‘Sosyal Medya Başkanlığı’ sosyal medyadaki haberleri denetleyecek. Söz konusu başkanlık, sosyal ağ sağlayıcılarından trol hesaplarla ilgili bilgi isteyecek, aynı zamanda “yalan” olarak değerlendirdiği haber ya da görüntülerin silinmesini talep edebilecek.

Öte yandan, AKP kurmaylarının, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da aralarında bulunduğu Bakanlarla, salı günü toplantı yapacağı öğrenildi. Meclis açılır açılmaz ilk gündeme gelecek konunun dezenformasyon yasası olduğunu ifade eden parti kurmayları “Bunları bir çerçeveye alacağız. Sansür, yasaklama ve engelleme söz konusu olmayacak” iddiasında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.