enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3122
EURO
35,1016
ALTIN
2.279,32
BIST
8.962,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

AŞI OLANLAR İÇİN UYARI! İŞTE EN RİSKLİ GRUP

AŞI OLANLAR İÇİN UYARI! İŞTE EN RİSKLİ GRUP
16 Eylül 2021 08:43
A+
A-

Dünya yaklaşık 2 yıldır koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde. Milyonlarca cana mal olan virüsü inceleyen ABD’li bilim insanları aşı olanlar için yeni uyarılarda bulundu. Ekip aşı olup, koronavirüs kapması 2 kat fazla olan grubu açıkladı.

İlk olarak 2019’un son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve buradan dünyaya yayılan koronavirüs (Kovid-19) gezegenimizin bir numaralı ortak gündemi olamaya devam ediyor. Virüs dünya genelinde 10 milyonlarca insana bulaştı, 5 milyona yakın kişi ise virüsün kurbanı oldu.

Yaklaşık iki yıldır hayatlarımızın bir parçası olan salgın ile bilim dünyası da neredeyse tüm mesaisini bu virüsü anlamaya ayırmış durumda. Bu kampsam pek çok çalışmaya imza atıldı.

Bu çalışmalar ile koronavirüse karşı pek çok aşı geliştirildi. Dünya genelinde 5 milyar dozdan fazla aşı yapıldı ve bu sayede milyonlarca kişi kurtarıldı.

O aşılardan birisi olan Moderna’nın verileri ise tabiri caizse bilim dünyasının gündemine bomba gibi düştü. Zira bu araştırma ile aşının etkisi hakkında ezber bozan sonuçlara ulaşıldı.

EN RİSKLİ GRUP
Fox News’ta yer alan habere göre, söz konusu araştırma ile aşı olan kişilerin hangilerinin koronavirüse yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu bilgisine ulaşıldı.

Buna göre, geçen yıl aşılananların Kovid-19’a yakalanma olasılığı, yakın zamanda aşılananlardan iki kat daha fazla. Başka bir deyişle aşı tahmin edildiği gibi zaman içinde koruyuculuğunu yavaş yavaş kaybediyor.

Söz konusu araştırma daha önce aşılananların (geçem yıl), daha sonra aşılananlara kıyasla Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 50 daha yüksek semptomatik atılım vakası oranına sahip olduğunu belirledi.

Bu sonuçlar ülkede bir süredir devam eden üçüncü doz tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi. Ekip, verilerin üçüncü doz aşıya duyulan gereksinimi bir kez daha gözler önüne serdiğinin altını çizdi.

Bu sonucu destekleyen bir başka araştırma da İsrail’den geldi. İsrail’de yapılan araştırma ile üçüncü doz aşının etkisi netlik kazandı.

Tel Aviv yakınlarındaki Sheba Tıp Merkezi’ndeki sağlık görevlileri, personeldeki antikor düzeylerini karşılaştırdı ve sonuçları dünya ile paylaştı.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, üçüncü Pfizer koronavirüs aşısı, ikinci aşıdan 10 kat daha fazla antikor üretiyor.

Hastane, araştırmalarının sürdüğünü ve bağışıklığın artmasının ne kadar sürdüğünü belirlemek için önümüzdeki aylarda bu araştırmada yer alan personelini izleyeceğinin altını çizdi.

Pek çok bilim insanı Delta’nın dünya genelinde baskın tür olması ile üçüncü doz tavsiyesinde bulunuyor. Zira Delta’nın orijinal virüsten daha bulaşıcı olduğu biliniyor.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.