enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3203
EURO
35,1119
ALTIN
2.298,90
BIST
9.056,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

DSÖ’DEN KRİTİK UYARI!

DSÖ’DEN KRİTİK UYARI!
21 Ekim 2021 10:14
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgınının gerektiğinden bir yıl daha fazla uzayarak 2022 yılında da devam edeceğini açıkladı. DSÖ pandeminin uzamasına neden olarak fakir ülkelerin koronavirüs aşılarına erişiminin kısıtlı olmasını gösterdi.

Koronavirüs salgını ile ilgili DSÖ’den kritik bir açıklama geldi. DSÖ Genel Direktörü Kıdemli Danışmanı Dr. Bruce Aylward, yaklaşık 2 senedir tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının 2022 yılında da devam edeceğini açıkladı. Gerektiğinden bir yıl daha fazla uzadığı söyledi. Bu uzamanın sebebi olarak ise fakir ülkelerin yeteri kadar koronavirüs aşılarına erişiminin olmadığı gösterildi.

AFRİKA’DA AŞILANMA ORANI YÜZDE 5

Afrika nüfusunun bugüne kadar yalnızca %5’inin koronavirüse karşı aşılandığı açıklanırken diğer kıtalarda bu sayı %40’lara kadar yükseliyor.

Dr. Bruce Aylward, ekonomik durumu güçlü olan ülkelerin koronavirüs aşısı için bekleme sıralarından çıkmalarını ve ilaç şirketlerinin düşük gelirli ülkelere öncelik vermesi gerektiğini savundu.

GEREKTİĞİNDEN 1 YIL FAZLA UZAYACAK

Aylward yaptığı açıklamada, “Doğru yolda olmadığımızı söyleyebilirim. Bu süreci (fakir ülkelere aşı yardımı ve bağışı) hızlandırmalıyız. Yoksa koronavirüs salgını gerektiğinden 1 yıl daha fazla süre uzayacak.” ifadelerini kullandı.

AŞI DAĞITIMI İÇİN COVAX SİSTEMİ

İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları İngiltere ve Kanada’yı, aşıları dünya çapında adil bir şekilde dağıtmak için BM destekli küresel program olan Covax aracılığıyla kendi halkları için aşı tedarik etmekle suçluyor.

Resmi rakamlar, bu yılın başlarında İngiltere’nin 539,370 Pfizer dozu aldığını, Kanada’nın ise bir milyondan biraz daha az AstraZeneca dozu aldığını gösteriyor.

Covax en başta, zengin ülkeler de dahil olmak üzere tüm ülkelerin kendi havuzundan aşı elde edebilmelerini amaçlıyordu. Fakat çoğu G7 ülkesi, ilaç şirketleriyle kendi bire bir anlaşmalarını yapmaya başladıklarında bu havuzdan çekildi.

“İNGİLTERE VE KANADA’NIN YAPTIKLARI AHLAKİ DEĞİL”

Oxfam’ın Küresel Sağlık Danışmanı Rohit Malpani, Covax mekanizmasına ödeme yapan İngiltere ve Kanada’nın teknik olarak bu yolla aşı alma hakkına sahip olduğunu söyledi ancak her ikisinin de kendi ikili anlaşmaları uyarınca milyonlarca doz elde ettikleri göz önüne alındığında bunun hâlâ “ahlâki olarak savunulamaz” olduğunu belirtti ve ekledi:

“Bu dozları Covax aracılığıyla almamalıydılar. Çifte kazanç elde ettiler ve bu zaten sıranın gerisinde olan yoksul ülkelerin daha uzun süre bekleyeceği anlamına geliyor.”

İngiltere hükümeti, geçen yıl 548 milyon sterlinlik bir bağışla Covax’ı başlatan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.

G7 ülkeleri bu yaz ihtiyaç sahibi ülkelere toplam 1 milyar doz Covid aşısını Covax programı aracılığıyla hibe etme sözü vermişti.

Bu aşılardan 100 milyondan fazla dozunu İngiltere gelecek yıl sonuna kadar bağışlamayı taahhüt etmişti.

Kanada hükümeti de artık Covax aşılarını kullanmayı bıraktığını açıkladı.

Ülkenin Uluslararası Kalkınma Bakanı Karina Gould, “İkili anlaşmalarımızla sağladığımız arzın Kanada nüfusu için yeterli olacağı netleşir netleşmez, gelişmekte olan ülkelere dağıtılabilmeleri için Covax’tan tedarik ettiğimiz dozları Covax’a geri verdik” dedi.

Covax bu yılın sonuna kadar iki milyar doz aşı teslim etmeyi hedefliyordu, ancak şimdiye kadar 371 milyon doz aşı gönderdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.