enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4725
EURO
34,7871
ALTIN
2.470,93
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

4. DOZ AŞI UYARISINA DİKKAT! 35 DAKİKA SÜRE…

4. DOZ AŞI UYARISINA DİKKAT! 35 DAKİKA SÜRE…
17 Ağustos 2021 13:13
A+
A-

Gelen son dakika haberine göre, geride kalan 24 saatte Türkiye’de 18 bin 163 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 165 kişi hayatını kaybetti. 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 71,46, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 53,72 oldu.

Kovid-19 salgınına karşı başlatılan aşılama çalışmaları hızla devam ederken, dün sabah 4. doz randevusunun açılmasına uzmanlardan dikkat çeken bir yorum geldi.

Milliyet’e konuşan Gazi Üniversitesi İmmünoloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Bulut, uygulamanın dün sabah başladığını ifade ederek, “Çift doz mRNA aşısı olmayan ve ticaretle uğraşanlar yurt dışında çıkışlarda sıkıntı yaşıyor. AB üyesi ülkeler çift doz mRNA aşısı olmayanlara vize vermiyor.

2 doz inaktif Çin menşeili aşının üzerine 2 doz mRNA uygulamasına ilişkin yeterli bilimsel veri ve çalışma yok. Ancak aşıların işlevi, içeriği ve çalışma prensiplerini bildiğimizden, 4. dozu olanlar da sağlık sorunu olmaz. Aşıların on binde bir yan etki riskine karşı dördüncü doz olan her vatandaş 35 dakika boyunca, aşı oldukları sağlık kurumundan ayrılmasın.

Vatandaşlar 4. dozun ağır yan etki yapmasından çekiniyor ancak aşını genel prensipleri açısından teorik olarak bir sıkıntı olmaz. Önemli olan 4.dozun ne kadar yarar gösterip göstermeyeceği, bu konuda saha verileri bulunmuyor. Sürecin şeffaf yönetilmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘KORKMADAN AŞI OLUN’

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da, 4.doz mRNA aşı sırası gelenlerin aşı yaptırmaktan çekinmemeleri gerektiğini vurgulayarak, “Aslında 4. doz denilen 2. doz mRNA randevusu. Yurtdışına, özellikle da AB ülkelerine gitmek için çift doz mRNA şartı söz konusu.

İnsanlar korkmadan aşısını olabilir. 2 doz inaktif aşı olanların 2 doz mRNA aşısı olmaları sıkıntı yaratmaz” açıklamasını yaptı. Kardiyoloji Uzmanı Bengi Başer ise 65 üzeri olup, 3. doz hatırlatma dozu yaptıranların da virüsten korunacağını dile getirdi.

Başer, “Şayet yurtdışına gidecekler varsa karantinaya girmemek için 4.doz aşılarını yaptırabilir. Aşını herhangi bir zararı söz konusu olmaz. Ancak yurtdışına gitme durumu olmayanlar için 2 doz inaktif artı tek doz mRNA aşısı da yeterli olacaktır” diye konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.