enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3697
EURO
34,9552
ALTIN
2.325,66
BIST
9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

GIDA FİYATLARINDA SON DAKİKA KARARI! YENİ SİSTEM DEVREYE GİRİYOR!

GIDA FİYATLARINDA SON DAKİKA KARARI! YENİ SİSTEM DEVREYE GİRİYOR!
12 Ağustos 2021 09:54
A+
A-

Gıda fiyatlarıyla ilgili çok önemli karar ve adımlar önümüzdeki sürece damga vuracak. Buna göre gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları önlemek, enflasyona etkisini azaltmak için 4 önemli sistem ekim ayı itibarıyla devreye alınıyor.

Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları önlemek, enflasyona etkisini azaltmak için 4 önemli sistem ekim ayı itibarıyla devreye alınıyor. Buna göre, tarlada, hallerde kalan taze meyve ve sebze piyasaya kazandırılacak. Bu ürünler dijital tarım pazarına dâhil edilerek hızlı bir şekilde alıcılarla buluşturulacak. Böylece bütün çiftçiler ürünü için pazar bulabilecek, esnaf, tüketici istediği kalitede ürün tedarik edebilecek. İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimler enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı olan gıda fiyatlarını etkilemekte ve dalgalanmalara yol açıyor. Bu dalgalanmaların önlenmesi ve enflasyona etkisinin azaltması amacıyla erken uyarı sistemi kuruluyor. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yoğun bir çalışma yürüttüklerini ve yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını belirttiği erken uyarı sistemi de 30 Eylül itibariyle uygulamaya geçiyor. Bu sistemle, sıcaklık, yağış, don, dolu, hastalık, güneş ışığı gibi riskler tüm bölgelerde anlık tespit edilerek ortaya çıkabilecek arz eksiklikleri ürün bazında belirlenecek.

Özellikle üretim, toptan, perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık olarak takip edilerek raporlanacak. Bu süreçte farklı aşamalarda elde edilen sinyallerin hangi ürünlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturabileceğinin tespiti uzmanlarca gerçekleştirilecek. Gıda israfının önüne geçmek amacıyla gıda bankacılığı sistemi cazip hale getirilerek yaygınlaştırılacak. Türkiye’de yaklaşık 20 yıldır uygulanan israfı önleme, sosyal dayanışma ağı yöntemi olan gıda bankası sayısı dünyada 30 bine ulaşmış durumda.

SON DAKİKA FİYATLARA YANSIMADAN TEDBİR

Geçici arz eksikliğinden kaynaklanan piyasa dengesizliklerine söz konusu arz eksiklikleri fiyatlara yansımadan önce geçici dış ticaret tedbirleri ile önlem uygulanacak. Kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik uygun teşvik ve tedbirlerin geliştirilmesi sağlanacak. Sistem, kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik teşvik ve tedbirlerin geliştirilmesine katkı sunacak. Yeni sistemle tarımsal üretim, fiyatların izlenmesine yönelik veriler kullanılarak ihtiyaç halinde dış ticaret ve vergi konularında tedbirler tespit edilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.