enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3610
EURO
34,9649
ALTIN
2.325,21
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kredi Çekecekler Dikkat! Faiz İndirimi Sonrası…

Kredi Çekecekler Dikkat! Faiz İndirimi Sonrası…
19 Ağustos 2022 16:30
A+
A-

Merkez Bankasının faiz indirimi kararı sonrasında konunun uzmanları yeni bir gelişmenin olacağını ifade ediyor. Merkez Bankası dün saat 14:00’te faiz indirimi kararı vermiş ve dolar 18.12 TL seviyesine çıkmıştı. Dolar bugün 18.11 TL seviyelerinden işlem görüyor. Kredi kullanımındaki faiz eleştirisi sonrası Merkez Bankasından dikkat çeken bir hamle gelebilir.

Merkez Bankası tarafından alınan faiz kararı büyük yankı uyandırdı. Bazı ekonomistler kararı desteklerken bazıları da eleştirilerini sıraladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bakanı Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat; enflasyon ve kredi kullanımıyla ilgili yorumlarda bulundu.

İşte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bakanı Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat’ın o sözleri…

MERKEZ BANKASINDAN MÜDAHALE GELDİ

“Merkez Bankası, faiz indirimden sonra kurda bir atak olacağını düşündüğü için bir müdahale geldi. 18.10 savunulamazsa dolar daha yukarıya da gidebilir. İki ay önceki toplantı öncesi de faiz indirimi konusunda iddialar vardı.

Faizi indirme kararının önemizdeki dönemde TL’de değer kaybı ve daha yüksek enflasyona yol açacağını düşünüyorum. Yerli bankalar da enflasyon beklentisini daha yukarıya taşıyacaklardır.

‘FAİZ İNDİRİMİ BUNA GÜVENEREK YAPILDI GİBİ…’

Dün rezervler açıklandı. Merkez Bankasının brüt rezervi son üç haftada 15 milyar dolar civarında artmış. Son üç haftadan bahsediyorum. Swap haric net artışa baktığımız zaman 2.5 milyar dolar civarında… Rusya’dan geldiği iddia edilen para var. Faiz indirimi de biraz bunlara güvenilerek yapıldı gibi gözüküyor.

Türkiye’de enflasyon yüzde 80! ABD’de yüksek enflasyon ama 8, 8.5. Burada yüksek enflasyon var. Geçen yıl faiz indirimi yapıldı bankaların faiz oranı azalmadı tam tersine arttı.

KREDİLER İÇİN YENİ BİR KARAR GELEBİLİR!

Merkez Bankası bir karar alıp bankalar politika faizine üst sınır koyabilir. Krediler için bu tutum gelebilir. Böyle bir düzenleme gelecek gibi gözüküyor! Şimdi politika faizi %13, Merkez Bankası ‘Bankalar bundan sonra bunun 5 puan üstünde kredi verebilir’ gibi bir sınır koyulabilir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.