enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5969
EURO
34,7289
ALTIN
2.496,30
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

“Okullarda, Çocuklar Arasında Koronavirüs Vakaları Artabilir!”

“Okullarda, Çocuklar Arasında Koronavirüs Vakaları Artabilir!”
9 Şubat 2022 08:30
A+
A-

Okullar açıldı, yarıyıl tatilinin ardından uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Okullarda çocuk koronavirüs vaka sayılarında artış yaşanabilir. 13-18 yaş grubundaki aşılanma oranı maalesef çok düşük seyrediyor. İnfluenza, rinovirüs, bocavirüs ve RSV gibi diğer bulaşıcı hastalıkların da okulların açılmasıyla yeniden tırmanışa geçebilir. Okulların açılmasının ardından ailelere düşen görevler neler? Uzmanlar, çocuğu koronavirüs geçiren ailelere, hastalıktan sonraki 4-5 hafta için uyarıda bulundu. İşte detaylar…

Okullarda yarıyıl tatilinin bitmesinin ardından uzmanlar, çocuklarda Kovid-19 vakalarında artış yaşanabileceğine dikkat çekiyor ve bu konuda aileleri uyarıyor.

Kovid-19 salgınında vaka sayıları 100 bin bandında seyrederken, sömestir tatilinin sona ermesiyle öğrencilerin yeniden ders başı yapması çocuk vaka sayılarında artış yaşanabileceği uyarısını da beraberinde getirdi.

“ÇOCUKLARDA KORONAVİRÜS TABLOSU ŞİDDETLİ SEYREDİYOR”

Uzmanlar, influenza, rinovirüs, bocavirüs ve RSV gibi diğer bulaşıcı hastalıkların da okulların açılmasıyla yeniden tırmanışa geçebileceğini belirtirken, özellikle başka hastalığı olan çocuklarda Kovid-19 tablosunun şiddetli seyrettiğine dikkat çektiler.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden ve aynı zamanda Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, tatil sonrası çocuklardaki virüs yükünün artmasından endişe ettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Çokuğraş şunları söyledi:

“Son bir aylık dönemde MIS-C vakalarının yok denecek kadar az olması en büyük tesellimiz oldu. Omicron çocuklarda, genellikle nezle semptomları, hafifi burun akıntısı ve ateş şeklinde görülüyor. Bazı çocuklarda mide, bağırsak şikayetleri de olabiliyor. Ancak alttayatan hastalığı olan çocukların bir kısmında süreç daha ağır geçiyor. Aşı tanımlaması yapılan 13-18 yaş arasındaki çocuklar arasında aşı olanların oranı sadece yüzde 30 seviyesinde. 13-18 yaş grubundaki aşılanma oranı maalesef çok düşük seyrediyor ve bu hiç istemediğimiz bir tablo. Okulların kapalı olduğu dönemde Kovid-19 dışındaki viral enfeksiyonlarda bir miktar azalma olduğunu gördük. Okulların açılmasıyla birlikte ailelere büyük görev düşüyor. Çocuklarının temaslı olduklarını düşündüklerinde veya en ufak bir Kovid-19 şikayetinde okula göndermemeleri gerekiyor. Maske kullanımı konusunda hem aileler, hem okul yönetimleri sürekli uyarılarda bulunmalıdır.”

HASTALIKTAN SONRAKİ 4-5 HAFTA…

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayper Somer ise ders sürelerinin 25 dakikayı geçmemesi gerektiğini belirtirken, “Sömestir döneminde influenza ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında bir miktar düşüş yaşandığını gördük ancak okulların yeniden açılması ile bulaşıcı hastalıklarda ciddi artış bekliyoruz. Çocuğu Kovid-19 geçiren aileler, hastalıktan sonraki 4-5 hafta takipte olmalarını, çocuklarında ateş ve karın ağrısı şikayeti görülmesi durumunda hastaneye başvurmalarını öneriyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.