enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5877
EURO
34,8539
ALTIN
2.496,12
BIST
9.657,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Maske ve HES Kodu Zorunluluğu Kalktı! İşte Yeni Dönemin Detayları

Maske ve HES Kodu Zorunluluğu Kalktı! İşte Yeni Dönemin Detayları
3 Mart 2022 08:30
A+
A-

Maske zorunluluğu dün yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası açık havada kaldırıldı. Kapalı ortamlarda ise havalandırmanın yeterli olduğu ve mesafeye uyulması şartı ile maske takılmayabilir. Toplu ulaşım araçları, uçak, otobüs ve okulların kapalı alanlarında maske kuralı devam edecek. Öte yandan HES kodu uygulaması kaldırıldı. İşte salgında yeni dönemin detayları…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de iki yıl önce ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart tarihine günler kala Omicron varyantının etkisi gözetilerek pandemide girilen yeni dönemdeki düzenlemeleri açıkladı. Yüksek vaka sayıları sebebiyle bir hafta rötarlı yapıldığı değerlendirilen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Koca, yeni dönemin detaylarını şöyle sıraladı:

1- Artık açık havada maskekullanmak zorunda değiliz.

2- Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyum gösterilebiliyorsa maske takmak zorunda değiliz.

3- Mesafenin korunmadığı kapalı alanlarda, uçak, otobüs, tiyatro, sinema, sağlık kuruluşları ve okulların kapalı alanlarında maskeleri kullanmaya devam ediyoruz.

4- Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluş girişte HES kodu istemeyecek.

5- Hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.

6- Okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıf kapanmayacak. Pozitif çıkan öğrencinin izole edilmesi yeterli olacak. Eğitim devam edecek.

Bakan Koca, şöyle devam etti:

MÜCADELE AŞIYLA VERİLECEK: Nihayet beklediğiniz gibi kısıtlamalardan çok, serbestliklerden bahsedeceğiz. Şu anda salgının, Türkiye’de toplumsal hayatı çok daha az etkilediğini vurgulamak isterim. Ülkemizde de bazı kısıtlamalar kalkmıştı. Karantina, izolasyon gibi birçok uygulamada değişikliğe gittik. Gelinen noktada hepimizin bilmesi gereken Kovid-19 ile mücadelenin bundan sonra aşı ile verileceğidir. Bununla birlikte geliştirilmiş bir ilaç da var. İlacın 65 yaş üstüne ve bağışıklığı baskılanan kişilere dağıtımına başladık. Şükür ki normale dönüşün eşiğine gelmiş durumdayız. Salgınla toplum olarak kısıtlamalarla mücadele döneminden, bireysel koruma aşamasına geçtik. Maske konusunda bence prensip şudur; hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeyi gerektiğinde takmak suretiyle yanımızda taşıyoruz. Maske günlük hayatımızın vazgeçilmez olanı olmalıdır.

MÜZİK YASAĞI KALKACAK: (Pandemi gerekçesiyle getirilen 00.00’dan sonra müzik yasağı) İçişleri Bakanlığı çalışma yapacak. Müzik yasağıyla ilgili Kurul’un bir kararı yok. Yakın dönemde kalkacağı kanaatindeyim.

DÖRDÜNCÜ HATIRLATMA DOZU: (Aşıda 4. doz açılması) Şu an dördüncü doz ile ilgili Bilim Kurulu kararı olmadı. Ama dördüncü doz gerekecekse riskli ve bağışıklığı baskılanmış kişiler için belki düşünülebilir. (İzolasyon süreci değişti mi?) Kovid’li hastaların izolasyonu 7’nci günden sonra semptom yoksa bitiyor. Karantinayı aşılı ise temaslı olanlara zaten uygulamıyoruz.

SAĞLIKTA ŞİDDETLE MÜCADELE: (Özlük hakları) Maaşlarla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile çalışmalar var. Emeklilikle ise 3600 ek gösterge ile bütün kamu ile ilgili bir çalışma söz konusu. Beklentimiz, hekimlerin de hakimlere benzer bir şekilde korunması. Bunun dışında şiddetle ilgili Adalet Bakanımızla birlikte 3 aydır devam eden bir çalışmamız var. Bununla ilgili bir noktaya geldik. Bu çalışmaların uzun sürmeyeceğini ifade ediyorum.

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu’nun yeni kararlarının mutlak mutabakatla alınmadığını belirtti. Koca, “Bilim insanlarımızdan kararı erken bulanlar da var. Birçok bilim insanı ise aldığımız inisiyatifi destekliyor” dedi.

Bakan Koca, Kovid-19’a ilişkin bazı yoğun bakım ve vefat verilerini de paylaştı. Buna göre Omicron varyantıyla birlikte; son aylarda vefat edenlerde yaş ve ek hastalığı olanların sayısı giderek arttı. Hiçbir ek hastalığı olmadan hayatını kaybedenlerin yaş ortalaması 63 olurken, bunlar vefatların yüzde 7,8’ini oluşturdu. Kalan yüzde 92,2 ise en az iki hastalığı olup vefat edenler olurken, bu grubun yaş ortalaması ise 77 olarak gerçekleşti. Vefat yaş ortalaması Delta varyantının etkili olduğu 2021’in mayıs ayında ise 68’idi.

Türkiye’de dün yapılan 407 bin 536 Kovid-19 testinden 56 bin 780’i pozitif çıktı. 189 kişi yaşamını yitirirken, iyileşenlerin sayısı 68 bin 268 oldu. 18 yaş ve üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 85,12, birinci doz aşı oranı yüzde 92,95 olarak kayıtlara geçti. Toplam aşı miktarı ise 145 milyon 801 bin doza yükseldi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NDAN İZİN

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020’de tedbiren iptal edilen, öğrenci, öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerinin katılımıyla yapılması planlanan il/ilçe, ulusal ve uluslararası düzeydeki sosyal etkinliklere izin verileceğini açıkladı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Bakanlık merkez teşkilatı birimleri ile il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapılacak sosyal etkinliklere, salgının seyrini kontrol altında tutmak için belirlenen kural ve esaslara uygun tedbirler alınarak izin verilecek” denildi.

MASKESİZ HAYATA UYUM ÇABUK SAĞLANDI

İstanbul’un en işlek caddelerinden biri olan İstiklal Caddesi müdavimleri alınan yeni kararlara çabuk uyum sağladı. Açık havada maske takma zorunluluğunun kaldırılmasıyla birlikte birçok vatandaş caddede maskesini çıkararak dolaşmaya başladı.

Bilim Kurulu tarafından alınan karardan memnun olduğunu söyleyen Burhan Yıldırım, “Bugüne kadar maskeden sıkıldık zaten, yeter. İş yerlerinde de maskeden çok sıkılıyoruz. İş yerinde o kadar yoruluyoruz ki, maske yüzünden yüzümüz ter için kalıyor. İyi ki da maske zorunluluğukalkmış. Açıklamaları da güzel olmuş, zaten kimse takmıyordu” dedi.

İstiklal Caddesi’nde gezintiye çıkanların çoğu, zorunluluğun kalkmasıyla birlikte maskelerini çıkarmayı tercih ederken, alınan karardan henüz haberi olmayanlar ile tedbiri elden bırakmak istemeyenler maske takmaya devam etti.

Milliyet

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.