enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5347
EURO
34,8622
ALTIN
2.422,43
BIST
9.703,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

ÜLKELER TEK TEK AÇIKLADI… BÜYÜK KRİZ YAŞANIYOR!

ÜLKELER TEK TEK AÇIKLADI… BÜYÜK KRİZ YAŞANIYOR!
20 Ekim 2021 08:59
A+
A-

En büyük faktörü koronavirüs salgını ve iklim krizi olan kıtlıklar dünyanın her yanından ülkelerde baş göstermeye başladı. Yaşanan kıtlıkların arasında kahveden suya, oyuncaktan ilaca her çeşit ürün bulunuyor.

ÇİN: KÖMÜR VE KAĞIT

Çin’de yaşanmaya başlanan krizler ile birlikte dünyanın dört bir yanına imalatı yapılan kağıttan yemeğe, tekstil ürünlerinden telefon çiplerine kadar tüm üretimi sekteye uğratıyor. Çin’in tükettiği elektriğin yarısından fazlası kömürden elde ediliyor. Kömür fiyatlarının dünya genelinde artması ile birlikte Çin’de yürürlükte olan katı kurallar sebebi ile bütçe aşımı yapılamıyor ve enerji üretici firmalar zor günler yaşıyor.

ABD: OYUNCAK VE TUVALET KAĞIDI

Beyaz Saray yetkilileri, noel zamanı ‘insanların alamayacağı şeyler olacak’ diyerek uyarılarda bulundu. Oyuncak stoklarının bu açıklamadaki ürünlerden biri olacağı söylendi. Oyuncakların yanı sıra tuvalet kağıdı, şişe su, yeni kıyafetler ve evcil hayvan mamalarında da kıtlık yaşanacağı söylendi.

HİNDİSTAN: ARABA VE BİLGİSAYAR ÇİPİ

Hindistan’ın en büyük araba üreticisi olan Maruti Suzuki, küresel çip krizi sebebi ile üretimlerinin düştüğünü açıkladı. Bu çipler motor desteği ve acil frenleme sistemlerinde kullanılıyor.

Kıtlığın sebebi olarak ise Japonya ve Güney Kore’den koronavirüs salgını nedeniyle parçaların gelmemesi gösterildi.

Küresel çapta çıkan çip krizindeki sebep ise koronavirüs salgınından önce 5G teknolojisine adapte olmak için yoğun talep olmuştu.

Yaşanan bu kıtlıkların Hindistan’ın en çok ithal ettiği kömürün fiyatının artması ve ülkedeki enerji dağıtımının kötü yönetimi sorumlu tutuldu.

BREZİLYA: KAHVE VE SU

Brezilya’nın son yüzyıldaki en büyük kıtlarının birinin sebebi ile ilgili olarak büyük bir kuraklığın ardından bu sene yapılan ve hayal kırıklığı yaşatan kahve hasadı gösterildi.

Don olayları ve iklim değişikliği sebebi ile birlikte üretimin büyük derecede düştüğü görüldü. Tüm bunların üstüne koronavirüs salgını sebebi ile artan yüksek gönderim ücretleri ve konteyner azlığı ile kahve üreticileri zor günler geçirmeye başladı.

Dünyanın en büyük kahve ihracatçısı olan Brezilya’da yaşanan bu kıtlık sebebi ile tüm dünya üzerinde kahve fiyatlarının artması öngörülüyor.

NİJERYA: DOĞAL GAZ

Dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerine sahip olan Nijerya’da ise genellikle yemek yapmak için kullanılan sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) kıtlığı yaşanıyor.

Ülkede LPG fiyatları nisan ile temmuz ayları arasında %60’a yakın bir yükseliş gösterdi. Bu fiyat artışlarının ardından Nijerya’da halk ve işletmeler, yemek yapımı için odun ve odun kömürü kullanmaya başladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.