enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3263
EURO
35,1256
ALTIN
2.296,88
BIST
9.051,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

20 milyon lira çiftçinin cebinde kaldı

20 milyon lira çiftçinin cebinde kaldı
25 Şubat 2021 05:12
A+
A-

İş Bankası ve Vodafone Business tarafından hayata geçirilen ‘Dijital Tarım Çözümü’ sayesinde çiftçi zarardan kurtuldu. Bursa’daki zeytin arazilerinde dijital tarım istasyonları sayesinde yapılan erken uyarılarla 15 milyon liranın üzerinde, Mersin Silifke’deki istasyonlarla da çilek üretiminde 5 milyon liraya yakın tasarruf sağlandı.

 Türkiye İş Bankası ve Vodafone Business işbirliğinde hayata geçirilen ‘Diital Tarım Çözümü’ ile tarım sektöründe dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla verimli ve sürdürülebilir tarım yapılması hedefleniyor. Proje kapsamında ilk etapta kurulumu tamamlanan ve devreye alınan Bursa’daki zeytinliklerde bulunan 5 istasyondan alınan verilere ilişkin ilk yarı raporu paylaşıldı.

2.5 MİLYON AĞAÇ

Kurulmuş olan 5 dijital tarım istasyonu, Bursa’da bulunan 2.5 milyon zeytin ağacını kapsıyor. Bursa’da zeytinliklere kurulu 5 Dijital Tarım İstasyonu, ilk altı ayda üreticiye 15 milyon liranın üzerinde tasarruf sağladı. Bursa İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre; Bursa ilindeki zeytinlik alanlarını en iyi temsil edecek yerlere kurulmuş istasyonlardan elde edilen meteorolojik veri ölçümleri ve fenolojik gözlem kayıtları ile hastalık ve zararlılık takipleri yapıldı, bu takipler sonucunda yılın ikinci yarısı için doğru zamanda ilaçlama ilanları verildi ve gereksiz ilaçlamaların önüne geçildi. Dijital tarım istasyonları sayesinde ilaçlama ve zamanlama konusunda doğru zamanda yapılan uyarılarla, gereksiz ilaç kullanımı olmadan ürün kaybı azaltıldı.

Mersin/Silifke’de kurulu 10 Dijital Tarım İstasyonu, ilk altı ayda çilek üreticisine tasarruf sağladı. 10 istasyonun verilerini kullanan Silifke Çilek Üreticileri Birliği’nin raporuna göre ise sadece çilek üretiminde yaklaşık 5 milyon liralık bir tasarruf sağlandı. Silifke’deki istasyonlar çilek, muz, ejder meyvesi, farklı tropik ürünler, limon, kayısı, erik, nar, nektarin mahsüllerinin üretildiği alanları kapsıyor.

30 İSTASYON KURULDU

İş Bankası’nın Eylül 2019’dan bu yana Vodafone Business ile yürüttüğü Dijital Tarım Çözümü kapsamında, Türkiye genelinde zeytin, domates, kiraz, çilek, patates gibi çok çeşitli mahsül üreticilerine fayda sağlayacak ve üretim alanına ilişkin iklimsel verilerle bitki gelişimine ilişkin verileri toplayacak 30 istasyon kuruldu. Ayrıca dijital tarım istasyonlarını kendi arazilerinde kurmak isteyen firmalar, İş Bankası’nın uygun koşullardaki ‘Dijital Tarım Kredisi’nden de yararlanabiliyor.

‘ÜRETİCİMİZİN YANINDAYIZ’

Tarımda tahmin ve erken uyarının stratejik önemde olduğuna dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek,”Dijital Tarım Çözümü kapsamında Mersin, Bursa, İzmir, Afyon, Sakarya ve Konya illerinde devreye aldığımız 30 istasyonumuzdan ilk verileri almaya başladık. Yalnızca bu illerdeki istasyonlar değil, ülkenin geri kalanında da projemiz devam ediyor ve İş Bankası olarak bu çözümün yaygınlaşması için Dijital Tarım Kredisi ürünümüz başta olmak üzere, tüm geliştirdiğimiz iş ortaklıklarında bu konuya özel önem veriyoruz.

 Bursa ve Silifke örnekleri bizler için çok sevindirici. Türkiye genelinde kurulumunu gerçekleştirdiğimiz 30 istasyonla üreticimizin yıllık 40 milyon lira düzeyinde tasarruf edeceğini tahmin ediyoruz. İş Bankası olarak güncel dijital teknolojileri içeren uygulamaları desteklemeye, üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

TARIM SEKTÖRÜNE DİJİTAL ÇÖZÜM

“Vodafone Business olarak, dijital tarım sistemlerimizle dijital dönüşümü tarım sektöründe de sağlıyor ve verimlilik çalışmalarımızla tarımsal üretimi geliştiriyoruz” diyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, tarlaların nasıl korunduğunu şöyle anlattı: “Hayata geçirdiğimiz Dijital Tarım Çözümü toprağın nemini ve kalitesini, ayrıca hava durumunu anlık takip eden ve haşere, doğal afet gibi konularda erken uyarı veren bir ürün olarak öne çıkıyor. Kurulu olduğu sera veya tarlanın hava sıcaklığı, hava nemi, yağış miktarı, rüzgar hızı ve yönü, toprak sıcaklığı, toprak nemi ve tuzluluk değeri, su buharlaşma oranı, solar radyasyon değeri ve güneşlenme süresi gibi meteorolojik değerlerin ölçülmesini sağlıyor. Bölgeye özel 14 günlük hava tahmin raporunun oluşturulabildiği Dijital Tarım İstasyonu’nda, sera ve tarlaya özel don ve fırtına koşullarında erken uyarıda bulunabiliyor. İklime ve toprak nem durumuna bağlı hastalık ve zararlılar için erken uyarı oluşturularak ilaçlamada yüzde 50’ye yakın tasarruf sağlıyor. Bölgeye özel tahminlenen meteorolojik ve topraktan alınan datalar sayesinde, tohum, gübre ilaçlama ve hasat zamanları 2 haftalık iş planında doğru zaman yönetimiyle sunulabiliyor. Ani sıcaklık yükselmesine bağlı olarak bitki sıcaklık stresine karşı erken uyarıda bulunabiliyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.