enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Araba İsteyenler Dikkat! Otomobil Piyasasına Rusya Savaşı Etkisi!

Araba İsteyenler Dikkat! Otomobil Piyasasına Rusya Savaşı Etkisi!
25 Şubat 2022 17:33
A+
A-

Otomobil sektörü de Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle endişeli. Araç sahibi olmak isteyenleri ilgilendiriyor… Otomobil üretiminde kullanılan birçok önemli metalin en önde gelen tedarikçilerinden biri Rusya! Araba üretimi yapan firmalar çalışmaya devam etmekte sorun yaşayabilir. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç açıklama yaptı. Erkoç, ‘Avrupa ülkelerine gaz yönünden bir kısıtlama gelirse onlarda üretimin sıkıntı olacağını düşünüyoruz. Avrupa’nın ekonomisinin etkilenmesi maliyetlerin de artmasına sebep olur.’ dedi.

Araç alacaklar dikkat! Ukrayna’daki kriz tırmandıkça ve Başkan Joe Biden Rus ekonomisini hedef alan yeni yaptırımlar uygulamaya koyarken, ABD, Avrupa ve Asya’daki otomobil üreticileri ve parça tedarikçileri de dahil olmak üzere otomobil endüstrisinde önemli hasarlar olabilir. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, “Avrupa ülkelerine gaz yönünden bir kısıtlama gelirse onlarda üretimin sıkıntı olacağını düşünüyoruz. Avrupa’nın ekonomisinin etkilenmesi maliyetlerin de artmasına sebep olur.” dedi.

OTOMOBİL ÜRETEN FİRMALAR SORUN YAŞAYABİLİR

Tüm dünyanın diken üstünde seyrettiği Rusya-Ukrayna savaşı, otomotiv endüstrisini de endişelendirdi. Rusya, dünya çapında otomobil üretiminde kullanılan birçok önemli metalin dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri… Yaptırımlar yürürlükteyken otomobil üretimi yapan firmalar çalışmaya devam etmekte sorun yaşayabilir.

EN BÜYÜK TEDARİKÇİ RUSYA!

Başta petrol ve doğal gaz olmak üzere birçok hammadde kaynağına ev sahipliği yapan Rusya, otomotiv endüstrisi için kritik öneme sahip paladyum ve nikel gibi metallerin de dünyadaki en büyük tedarikçileri arasında bulunuyor.

YÜZDE 40’INI RUSYA SAĞLIYOR

Öyle ki, Rusya, elektrikli otomobillerde kullanılan lityum-iyon pillerdeki nikelin dünyadaki üçüncü büyük tedarikçisi konumunda. Ayrıca, içten yanmalı motora sahip araçlarda yer alan katalitik konvertörlerdeki paladyumun yüzde 40’ını da tüm dünyaya Rusya sağlıyor. 2020’de dünyada 210 ton paladyum üretilirken, bunun 91 tonunu Rusya tek başına üstlenmiş durumda.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç yaşanan bu savaşın otomobil fiyatlarını artıracağını söylüyor. Başkan Aydın Erkoç yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

RUSYA- UKRAYNA KRİZİ OTOMOTİV SEKTÖRÜNE NASIL YANSIYACAK?

Kurda bir oynama olursa fiyatların yükselmesine sebep olur. Bildiğiniz gibi Türkiye’de yüzde 80 otomotiv yurt dışından ithal geliyor. Kurda bir yükselme olursa araç fiyatları da yükselir. Kurun yükselmesi araçlardan alınan ÖTV’nin yükselmesi anlamına geliyor. Dövizin yükselmesi yapılan matrah ayarlamasını da boşa çıkartır. İster istemez aracın fiyatının yükselmesine sebep olur.

OTOMOTİV ÜRETİMİ SEKTEYE UĞRAR MI?

Çip kriziyle ilgili bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Rusya’dan Türkiye’ye gelen önemli bir markası yok. Lada markası da aşırı tüketilen bir marka değil. Ukrayna’nın zaten ürettiği bir otomobil yok.

EN ÇOK HANGİ ÜLKELER ZARAR GÖRÜR?

Avrupa ülkelerine gaz yönünden bir kısıtlama gelirse onlarda üretimin sıkıntı olacağını düşünürüz. Avrupa’nın ekonomisinin etkilenmesi maliyetlerin de artmasına sebep olur.”

Kaynak: milliyet.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.