enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
39,2169
EURO
45,2700
ALTIN
4.345,98
BIST
9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Açık
29°C

Çiriş otu nedir, nasıl tüketilir?

Çiriş otu nedir, nasıl tüketilir?
27 Mayıs 2021 11:34
A+
A-

Ülkemizde çok yaygın olmayan çiriş otunun bir diğer adı da yabani pırasadır. Sağlığa faydalarının yanında lezzetli bir bitki olan çiriş otu nasıl tüketilir, faydaları nelerdir? Gelin, çiriş otunu yakından tanıyalım.

 

Çiriş otu nedir?

Çiriş otu, sarı renkli çiçekleri olan yeşil yapraklı çok eski bir bitkidir. Ülkemizin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görülmektedir. Dağlarda henüz yetişirken tamamen çıkmadan koparılır ve alt kısımları kullanılır. Genellikle börek, çorba gibi çeşitli yiyeceklerin içine konulur.

 

Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir? Çiriş Otu Çiçeği Hangi Hastalıklara İyi  Gelir? - Sağlık Haberleri

 

Çiriş otu nasıl tüketilir?

Çiriş otu Türk mutfağında birçok farklı şekilde kullanılmaktadır. Çiriş otunun yemeği yapılabildiği gibi böreklere ve çorbalara da eklenerek tüketilebilir. Çay şeklinde hazırlamak istenirse; çiriş bitkisinin yaprakları kaynar suda demlenir, biraz ılıması beklenir ve balla karıştırılarak içilebilir. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan çiriş otu sade olarak da yenebilir.

 

Çiriş otunun faydaları nelerdir?

C vitamini açısından oldukça zengin olan çiriş otu, bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücut direncini artırıcı etkiler göstermektedir. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı geçmesine yardımcı olur.

Çiriş otu, adet döngülerini düzenlemeye yardımcı olur. Düzenli regl zamanınıza göre yaşanan gecikmeleri veya erken gelen adeti düzene sokar.

Saçkıran gibi saç rahatsızlıklarını iyileştirir.

Basur tedavisinde önerilir.

Aynı zamanda idrar söktürücü özelliği vardır.

Romatizmal ağrıları dindirmeye yardımcı olur.

 

Çiriş otunun yan etkileri

Daha önce tüketmemiş olan bireyler için alerjen etki yaratıp yaratmayacağı konusunda kullanım miktarı zamanla artırılmalıdır. İdrar söktürücü özelliği sebebiyle aşırı tüketimden kaçınmakta fayda var. Bunun dışında çiriş otunun bilinen ve belirtilmiş herhangi bir yan etkisi yoktur.

 

Çiriş otu nedir, nasıl tüketilir? Çiriş otu faydaları - Sağlık Haberleri

 

Haşıl Tarifi

Ağrı mutfağına ait bir tür buğday pilavı olan ‘Haşıl’ çiriş otuyla birlikte lezzetli bir yemeğe dönüşüyor. Bol tereyağıyla servis edilen haşıl için malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda.

 

Malzemeler:

3 su bardağı öğütülmüş yarma

1 kase çiriş otu

Tuz

250-300 gram tereyağı

 

Çiriş otu nedir? Çiriş otunun faydaları nelerdir? Çiriş otu ne işe yarar,  ne için kullanılır?

 

Uyarımızı da yapmadan bitirmeyelim, eğer ciddi bir rahatsızlığınız ya da alerjiniz varsa ve daha önce hiç çiriş otu tüketmediyseniz elbette öncesinde mutlaka doktorunuza danışın ve onun önerdiği miktarda ve şekilde çiriş otu tüketin. Doktorunuzun tavsiyeleri dışında hiçbir şey yapmayın, aman diyelim. Sağlık bu, ihmale, ciddiye almamaya gelmez.

 

Yapılışı:

Yarmayı üzerine su ekleyip kabarmaya bırakın.

Çiriş otunu haşlayıp süzün.

Yarma yumuşamaya başladığında içine otları ve tuzu ilave edin.

Karıştırdıktan sonra üzerine bu ilave edip kıvam alana kadar pişirin.

Tereyağını eritip köpürene kadar ısıtın.

Haşılı tabağa alıp ortasını çukur yapın.

Bu boşluğa erittiğiniz tereyağını döküp servis yapın. Afiyet olsun

 
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.