Haziran ayında doğa bize birbirinden lezzetli ve faydalı sebzeler sunuyor
BAKLA
Bakla, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. A, B, C ve B2 vitaminleri içermesinin yanı sıra idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Baklanın faydalarını sıralayacak olursak;
BEZELYE
Bezelyenin faydaları;
– Bezelye, cildin yaşlanma etkilerine karşı korumaktadır. Kateşin, flavonoidler, karotenoid, epicatechin, alfa karoten vb. gibi antioksidanlar açısından zengin olan bezelye, cildin yaşlanma sürecini önler. Cilde doğal parlaklık katar.
– Bezelyede yer alan bol miktarda kumarestrol ismi verilen polifenolün bilhassa mide kanser gibi hastalıklara karşı önleyici olduğu bilinir.
– Bezelyenin içerisinde yer alan yüksek antioksidanlar, vücutta ciddi rahatsızlıklara sebep olacak türlü reaksiyonların önüne geçer.
– Bezelye; vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren kalsiyum, demir, bakır, manganez, çinko gibi pek çok mineral bakımından zengindir.
BARBUNYA
Lif bakımından zengin olan bu besin diyet uzmanlarının hastalarına hazırladıkları listelerde yer alır. Yağ oranı az, protein bakımından ise zengindir. Bir tabak barbunya vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde 50’sini karşılar. Bu bakımdan et tüketmeyi sevmeyen kişiler için de oldukça ideal bir besindir. Baklagiller ailesinden olan barbunya özellikle kış aylarında sıkla tüketilir. Yapılan araştırmalarda emzirme ve hamilelik dönemlerindeki kadınların sıklıkla tüketmesi gereken besinler arasında yer alır. Meksika gibi dünya mutfağını oluşturan ülkelerde sıklıkla tüketilen barbunya düz mor renkte bulunur. Cranberry olarak geçen bu fasulye ile ülkemizde yetiştirilen barbunya ayı tada ve besin değerlerine sahiptir. Görüntü olarak fasulyeye çok benziyor. Ancak besin değerleri fasulyeden daha yüksektir.
Barbunya A, B5, B9 ve C vitamini ile demir, kalsiyum ve magnezyum mineralleri açısından zengindir ve yüksek oranda lif içerir. Büyüme çağındaki çocuklar, sporcular, hamileler ve vücut geliştirmek isteyenler için bulunmaz bir protein kaynağıdır. Barbunyanın faydalarını sıralayacak olursak;
FASULYE
A vitamini, C ve K vitamini, folik asit ve diyet lifi açısından çok zengin bir besin olan yeşil fasulye, diyet programınıza dahil etmeniz gereken bir besindir.
Kilo Vermeye Yardımcıdır.
Çok az kalori içerir. 100 gr. Yeşil fasulyenin porsiyonu ortalama 31 kalori içerir. Doymuş yağ içermez, diyet lifi içerir bu nedenle de kilo vermeye yardımcıdır. Lif aynı zamanda vücuttaki kolesterol ve şeker seviyelerini düzenler.
Kalp ve Damar Hastalıkları Riskini Azaltır.
Yeşil fasulyenin içeriğinde yüksek miktarda flavonoid (meyve ve sebzelerde bulunan polifenolik antioksidanlar) sayesinde kalp hastalıkları riskini azaltır, bu antioksidan belirli iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Vücudun kolesterol seviyesini düzenleyen Omega 3 e sahiptir. Düşük kötü kolesterol de kalp rahatsızlığının önlenmesine yardımcı olur.
Bağışıklık Sistemini Destekler.
Yeşil fasulye bağışıklık sistemini güçlendirici antioksidanlara sahiptir. Flavonoid ve karotenoid açısından da zengindir.
Kemik Sağlığı Açısından Önemlidir.
Yeşil fasulyenin içeriğindeki K vitamini, A Vitamini ve silikon kemik kaybını önler.
Sindirim Sistemine Yardımcıdır.
Yeşil fasulyenin içeriğindeki lif sayesinde kabızlık, hemoroid, ülser ve reflü gibi sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde yardımcıdır.
Doğum Öncesi Sağlığı
Kadının vücudundaki folik asit seviyesi, bebeğin anne karnında normal ve sağlıklı büyümesi açısından önemlidir. Yeşil fasulye de folik asit açısından oldukça zengindir. Harvard Tıp Okulu’na göre çocuk doğurma yaşındaki kadınların yeşil fasulye, ıspanak, kabak gibi bitki kaynaklarından daha fazla demir tüketmesi doğurganlıklarını arttırıyor.
BAMYA
İçerdiği vitaminler, minareller ve elektrolitler sayesinde vücutta pek çok sisteme destek olan bamya, aynı zamanda önemli bir antioksidan kaynağıdır. Bamya, yüksek oranda folik asit içeren bir sebze olduğu için özellikle gebelik döneminde tavsiye edilir. 100 gram bamyan günlük alınması gereken folik asit miktarının yaklaşık %22’sini karşılar. Folik asit eksikliğinde büyüme geriliği, üreme güçlüğü ve kansızlık görülebileceği için aslında herkesin beslenme düzeninde yer alması gerekir. Devam eden araştırmalarda, içerdiği polifenolik moleküller sayesinde diyabetin önlenmesinde etkili olabileceği de belirtilmiştir.
• C Vitamini açısından zengin bir sebze olan bamya böylece bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini artırır.
• Aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği bulunan bamya hem bu özelliği hem de A ve C vitamini açısından zengin olması sayesinde vücutta biriken toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.
• Kemik sağlığında etkilidir.
• Kansere karşı vücut direncini artırabileceği bilinir.
• Su oranı yüksek bir sebze olarak sindirim sistemine destek olur, kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunların önüne geçer.
• Mide problemleri için önleyici etki gösterir. Bamyanın, mide asidini dengeleyici özelliği vardır böylece reflü ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde destekleyici olabilir.
• Bamya katarakt katarakt başta olmak üzere birçok göz hastalığının oluşmasının da önüne geçebilir. Aynı zamanda görmeyi de iyileştirir.
• Bamyanın, idrar söktürücü etkisi vardır ve böylece böbreklere de iyi gelir.
• Uzun vadede ve düzenli tüketiminde astım semptomlarının azalmasında yardımcı olabilir.
• Düşük besin değeri ve lifli yapısıyla uzun süre tok tutması sayesinde pek çok zayıflama diyetinde önerilir. Zayıflama sürecinde rahatlıkla tüketilebilecek besinlerin başında gelir.
• Bamya şeker hastalığına da faydalı olduğu bilinen bir besin olarak diyabet hastalarının sıkça tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Bamya tüketmek, kan şekerini düzenler ve ideal dengede kalmasını sağlar.