Dünya koronavirüs salgını kâbusundan daha yeni uyanmaya başlamışken İngiltere’de ortaya çıkan çocuk felci salgını korku yarattı. İngiltere’de sağlık bakanlığı yetkilileri başkent Londra’daki kanalizasyon şebekesinden alınan örneklerde endişe verici oranda çocuk felcine yol açan virüsün tespit edildiğini açıkladı.
İngiltere’nin 2003’te çocuk felcinden temizlendiği açıklandı, son vaka ise neredeyse 40 yıl önce, 1984’te bulundu görüldü.
İngiltere’de her yıl kanalizasyonlardan toplanan örneklerde çok düşük sayıda çocuk felci virüsü tespit ediliyordu.
Ancak şimdi ilk kez birkaç ay zarfında defalarca genetik bağlantılı virüslere rastlandı.
Londra’da tespit edilen çocuk felci virüsünün muhtemelen yakın geçmişte çocuk felci aşısı yaptırmış birinden yayıldığı sanılıyor.
Ancak hastanelerde herhangi bir vaka kaydı bulunmuyor.
ÇOCUK FELCİ NEDİR VE NASIL YAYILIR?
Çocuk felci (polio), virüsü taşıyan bir kişinin dışkısına temas yoluyla ya da öksürük ve hapşırma sırasında dökülen parçacıklarla bulaşan ciddi bir enfeksiyon.
Virüs çoğunlukla beş yaşın altındaki çocukları etkiliyor.
Enfeksiyonun bulaştığı insanların çoğunluğu herhangi bir semptom göstermiyor ancak bazılarında şu şikayetler görülebiliyor: Yüksek ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, mide ağrısı, kaslarda ağrı, mide bulantısı.
Enfeksiyonun görüldüğü kişilerin yüzde biri ile binde biri arasında değişen oranlarda, çocuk felci virüsünün sinir sistemine saldırması sonucunda bacaklara felç inmesi gibi ciddi rahatsızlıklar söz konusu olabiliyor.
Bu tip felç çoğunlukla geçici oluyor ve zamanla hareket etme yetisi geri kazanılabiliyor.
Ancak çocuk felci virüsünün nefes almak için kullanılan kasları etkilemesi durumunda hayati risk taşıyan rahatsızlıklar da görülebiliyor.
İngiltere’de geçmişte damla olarak kullanılan ve hayli etkin olduğu düşünülen çocuk felci aşısı kullanılıyordu. Daha sonra aşı formuna geçildi.
İlk çocuk felci aşısı bir bebeğe sekiz haftalıkken yapılırken, rutin çocukluk aşıları kapsamında 14 yaşına dek dört doz aşı daha uygulanıyor.
Çocuk felcine karşı bağışıklık kazanılması için bu aşıların tümünün olunması gerekiyor.
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı aşı takvimine göre, çocuk felci aşısı; difteri, boğmaca, tetanoz, polio (çocuk felci) ve Hib menenjitine karşı koruyan DaBT-IPA-Hib (beşli karma aşı) halinde, bebeklikte 2, 4, 6 aylıkken yapılıyor ve 18 ve 48 aylıkken de pekiştirme aşıları şeklinde uygulanıyor.