enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
26°C
İstanbul
26°C
Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
27°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C

KIDEM TAZMİNATINDA FLAŞ DETAY! EMEKLİLİK, TAŞINMA, EVLİLİK…

KIDEM TAZMİNATINDA FLAŞ DETAY! EMEKLİLİK, TAŞINMA, EVLİLİK…
15 Eylül 2021 08:43
A+
A-

Sosyal güvenlik yasaları kadınların çalışma hayatında daha çok yer alması için önemli imkanlar sağlıyor. Buna karşılık, çeşitli durumlarda kendi isteğiyle işinden ayrılması halinde de haklarını koruyor.

Örneğin; kadın çalışanlar evlilik nedeniyle işten kendi isteğiyle ayrılabiliyor. Bunun önünde yasal bir engel yok. Üstelik bu ayrılıkta haklarını da eksiksiz alabiliyor. Bu haklardan biri kıdem tazminatı.

BAŞKA İŞTE ÇALIŞABİLİR

Kadın çalışanların, istifa halinde kıdem tazminatını alabilmesi için iş sözleşmesini evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshetmesi, evliliği gösteren belgeyi işverene sunması ve feshin gerekçesinin ‘evlilik’ olduğunu açıkça belirtmesi gerekiyor. Evlendikten sonra 1 yıl içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadının, başka bir yerde yeniden çalışmasına herhangi bir engel yok. Hamilelik veya doğum sebebine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılıyor.

EMEKLİLİK PRİMİ DOLDUYSA

8 Eylül 1999’dan önce ilk kez sigortalı olup da 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran yani yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren kadın çalışanlar, Sosyal GüvenlikKurumu’ndan (SGK) ‘kıdem tazminatı alabilir ’ yazısını alarak işverene verip, istifa ederse kıdem tazminatı alabiliyor. 9 Eylül itibarıyla işe girenlerde ise iki şart aranıyor. Bunlar; ya 7000 gün prim süresi dolacak ya da 25 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte en az 4500 gün prim ödenmiş olacak.

İŞYERİ BAŞKA ŞEHRE TAŞINIRSA

Çalışmakta olduğu işyeri, bir belediye (büyükşehirlerde büyükşehir belediyesi) sınırını aşacak şekilde taşınırsa ve kadın işçi ile işveren arasında var olan hizmet sözleşmesinde aksi yazmıyorsa, yeni adrese gitmek zorunda değil. Bu durumda da hizmet sözleşmesinin esaslı unsurlarından biri değiştirildiği için işveren, işçilerine kıdem tazminatı ödemek zorunda. Başvuru 6 işgünü içinde yapılmalı.

TEHLİKELİ İŞLERİ REDDEDEBİLİR

İşin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşamı için tehlikeli olursa, işçi iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatına hak kazanabilir. İşverenin ahlak ve iyi niyet kurallarını ihlalleri de haklı fesih kapsamında değerlendirilir. Eksik ve zamanında ödenmeyen ücret nedeniyle istifa durumu da kıdeme imkan tanır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.