enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5525
EURO
35,0287
ALTIN
2.429,51
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Kimler Emlak Vergisinden Muaf? Şartlar Neler?

Kimler Emlak Vergisinden Muaf? Şartlar Neler?
8 Mart 2022 12:06
A+
A-

Emlak vergisinin son ödeme tarihi 31 Mayıs 2022’de bitiyor. Ev, işyeri, arsa, arsa sahiplerini ilgilendiriyor. Bazı kişiler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Emlak vergisinden muaf olmak için özel koşulları sağlamak gerekiyor. Kimler emlak vergisinden muaf olacak? Aylığı dışında geliri olmayan emekliler, geliri olmayanlar, şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler, vefat eden emekli, gazi, engelli yakınları dikkat! İşte emlak vergisi muafiyet şartları…

Ev, iş yeri veya arsa sahibi olan vatandaşların ödemekle yükümlü oldukları emlak vergisinin son ödeme tarihi 31 Mayıs 2022’de bitiyor. Ancak, bazı özel koşulları sağlayan vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. İşte emlak vergisinden muaf olan kişiler…

Ev, işyeri, arsa, arsa sahiplerini ilgilendiren emlak ve çevre vergisinin ilk taksiti 1 Mart-31 Mayıs döneminde ödenecek. Aylığı dışında geliri olmayan emekliler, geliri olmayanlar, şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler, vefat eden emekli, gazi, engelli yakınları brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf bulunuyor. Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre, Muafiyet için ücret, ticari, mesleki, işyeri, konut kira, faiz geliri olmaması gerekiyor.

EŞTEN AYLIK ALAN DA YARARLANIR

Geçen yıla ilişkin yıllık gelir vergisi ile 2022 yılı emlak ve çevre temizlik vergisinin ilk taksit ödeme dönemi başladı. Emlak vergisi, taşınmazın bulunduğu belediye tarafından yıllık olarak tahakkuk ettiriliyor. Konutlara ait çevre temizlik vergisi su faturalarıyla birlikte ödenirken iş yeri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisinin ise her yıl emlak vergisinin taksit sürelerinde belediyeye ödenmesi gerekiyor. Mükelleflerin tahakkuk eden vergileri taksit süreleri içinde ödemeleri, gecikme zamlarıyla karşılaşmamaları açısından önem taşıyor. Emlak vergisinde ödeme, muafiyet, hesaplama, cezalar milyonlarca ev sahibini doğrudan ilgilendirirken, ikinci taksit ödemeleri 30 Kasım’da sona eriyor. Bir konutta muafiyetten yararlanmak için ücret, ticari, mesleki, işyeri, konut kira, faiz geliri olmaması gerekiyor.

KİRAYA ÇIKAN DA YARARLANABİLİR

Emekli aylığının yanı sıra eşten dolayı ölüm aylığı alanlar, yasada belirtilen koşulları taşıyorsa sıfır oranlı emlak vergisi avantajından faydalanabilir. Kendi adına tapuda kayıtlı tek konutunu kiraya verip başka evde kirada oturanlar için de muafiyet söz konusu. Diğer yandan tek evini karaya vererek oğlu, kızı, eşine ait evde oturan ise vergi avantajından yararlanamıyor. Gelir elde etmediği arazisi olan emekli vergi avantajından yararlanırken, emekli aylığı dışında gelir elde etmeye başlayanların ise vergi ödemesi gerekiyor. Geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları, işsizler emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir.

2022’DE EMEKLİ OLANLAR

Bu yıl emekli olanların emlak vergisini yatırması gerekiyor. Muafiyet emekli olunan tarihi izleyen yıl itibariyle başlıyor. Bu yıl bildirimde olan emekliler gelecek yıl itibariye vergiden muaf olacak.

Muafiyetten yararlanmak için ücret, tarımsal ve mesleki faaliyet, konut ya da işyeri, mevduat, faiz gelirinin olmaması gerekiyor. Ancak bu yıl için sayılan bu gelirlerin 49 bin lirayı geçmemesi durumunda tek konut için muafiyetten yararlanılabilir. Tapu alındıktan sonra en geç içinde bulunulan yılın sonuna kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Örneğin bu yıl Şubat ayında ev aldıysanız 31 Aralık 2022 tarihine kadar emlak vergisi bildiriminde bulunulmalı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.