enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2420
EURO
37,6173
ALTIN
2.872,31
BIST
9.132,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Çok Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Çok Bulutlu
21°C

“koruma gücü” Filistin için çıkış yolu olabilir

“koruma gücü” Filistin için çıkış yolu olabilir
18 Mayıs 2021 07:19
A+
A-

İsrail’in 10 Mayıs’tan bu yana işgal ettiği Filistin topraklarında uyguladığı zulüm, dünyanın da gündeminde. Pek çok ülkede saldırılara yönelik protestolar yapılırken, bu süreçte hayatını kaybedenlerin sayısı 61’i çocuk, 36’sı kadın olmak üzere 212’ye yükseldi. Yaralananların sayısı ise 1400 olarak açıklandı.

 

5 ÜLKE DEKLARASYON YAYIMLAYIP KOALİSYON KURABİLİR

Öte yandan Filistin’deki kanlı saldırıların devam etmesi sonrası uzmanlar, Türkiye’nin “Filistin’e koruma gücü” teklifinin en sağlam adım olabileceği kanaatinde birleşiyor. Uzmanlara göre Müslüman ülkeler, Filistin ile İsrail’in tehdidi altındaki Ürdün ve Lübnan’da asker konuşlandırabilir ve BM dışında da atım atılabilir.

Yeni Şafak’ın haberine göre; Türkiye, İran, Katar, Malezya ve Pakistan gibi Müslüman ülkeler deklarasyon yayımlayarak koalisyon gücü kurabilir. Bu koalisyon hem Filistinlileri hem kutsal mekanları korur.

BM KARARI GEREKİYOR

Birleşmiş Milletler, İsrail’e yönelik sadece kınama ve itidal çağrıları yapmakla yetinse de koruma gücü için, hukukçulara göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararı gerekli. Ancak kararın alınması için BMGK daimi üyesi ülkelerin (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) oy birliği ile karar alması gerekiyor, bir tek veto bile bu adımı durdurmaya yetiyor.

BM’DEN İSRAİL’E YÖNELİK HİÇBİR KARAR ÇIKAMIYOR

ABD, İsrail aleyhindeki tüm kararları veto ettiği için bu adımın hayata geçirilmesi zor görünüyor. Birleşmiş Milletler’in (BM)’nin aldığı İsrail kararları hep masada kalıyor. BMGK bugüne kadar İsrail aleyhine 7’si tavsiye niteliğinde olmak üzere 10 karar aldı. Bu kararların üçü bağlayıcı nitelikteydi.

KARARLAR, ABD VETOSUNA TAKILIYOR

Ayrıca BM, daha önce Filistin halkının İsrail’e karşı korunması gerektiği yönünde bir karara imza attı. BM Genel Kurulu, 16 Haziran 2018’de 126 ülkenin oyuyla Filistin’e yönelik koruma kararını almıştı. Bu kararı yine ABD başta olmak üzere 8 ülke reddetti. İsrail’in işlediği suçlarla ilgili olarak Filistinlilere uluslararası korunma kararı veren bu karar, İsrail’e bir de yol haritası gönderdi.

Saldırgan politikalarına son vermesi yönünde karar verilen işgalci devletin, işlediği suçlarla ilgili gerekli mekanizmaların işletilmesi noktasında da çalışmalar yapıldı. Ancak bu karar da yine ABD vetosuna takıldı. Aradan geçen 3 yıllık süreçte Filistinlilerin korunması için hiçbir adım atılmazken, İsrail yakıp yıkma dozajını artırarak sürdürdü.

BM DIŞINDA DA ADIMLAR ATILABİLİR

Ancak hukukçulara göre Filistin Koruma Gücü için Birleşmiş Milletler dışında da adım atılabilir. Türkiye, İran, Katar, Malezya ve Pakistan gibi Müslüman ülkeler bir bildirge yayınlayarak koalisyon gücü kurabilir. Bu koalisyon, Filistin hükümetinin de rıza ve onayını alarak hem halkı hem de tüm dinler için kutsal olan mekânları korumak için bölgeye askeri güç konuşlandırabilir. BMGK’nın aldığı kararların İsrail tarafından uygulanmadığı, yıkım ve katliamın sürdüğü vurgulanarak hukuki zemin oluşturulabilir.

Ayrıca bu koruma gücünün görev alanı sadece Gazze, Kudüs ve Batı Şeria ile sınırlı olmak zorunda değil. İsrail tehdidi altındaki Lübnan ve Ürdün’ün onay vermesi ile bu ülkeler de koruma kalkanına alınabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.