enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3119
EURO
35,0621
ALTIN
2.278,19
BIST
8.994,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Maymun Çiçeğinde Yeni Tehlike! DSÖ Bir İlk Diyerek Açıkladı

Maymun Çiçeğinde Yeni Tehlike! DSÖ Bir İlk Diyerek Açıkladı
18 Ağustos 2022 17:44
A+
A-

Maymun çiçeğinde yeni tehlike! DSÖ bir ilk diyerek açıkladı: İnsandan köpeğe bulaştı, virüs mutasyona uğrayacak
Fransa’da insandan köpeğe maymun çiçeği virüsü bulaştı. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), açıkladığı vakanın insandan köpeğe bilinen ilk bulaş olduğu belirtiliyor. Hastalığın bir türden diğerine geçerek o türde kalmasının virüsün mutasyona uğramasına neden olacağını aktaran DSÖ yetkilileri, enfekte köpeğin virüsü insanlara bulaştırıp bulaştırmayacağı konusunun net olmadığını belirtti.

Dünya genelinde yayılmaya devam eden Maymun çiçeği virüsü şu ana kadar 100 ülkede görüldü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Fransa’da insandan hayvana maymun çiçeği virüsü bulaştığını duyurdu. DSÖ, Paris’te aynı evde yaşayan 2 erkeğe maymun çiçeği teşhisi konduktan sonra virüsün evdeki köpeğe de bulaştığını açıkladı.

Söz konusu iki erkeğe geçtiğimiz haziran ayı başlarında Paris’teki bir hastanede maymun çiçeği teşhisi konduğu ve semptomların başlamasından 12 gün sonra, evde bulunan 4 yaşındaki köpeğinde semptomlar göstermeye başladığı aktarıldı. Genetik analiz sonucu köpeğe bulaşan virüsün erkeklere bulaşan virüsle tamamen aynı olduğu belirtilirken, söz konusu vakanın insandan köpeğe bilinen ilk bulaş olduğu üzerinde duruluyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ KÖPEKTEN İNSANLARA BULAŞIR MI?

DSÖ’nün maymun çiçeğinden sorumlu üyesi Dr. Rosamund Lewis yaptığı açıklamada, “Bu daha önce bildirilmedi ve bunun bir köpekte ilk enfeksiyon vakası olduğuna inanıyoruz. Daha önce köpeklerin enfekte olduğu bildirilmedi. Birkaç düzeyde, bu yeni bir bilgi. Bu şaşırtıcı bir bilgi değil ve bizim de dikkat ettiğimiz bir şey” ifadelerini kullanarak, enfekte köpeğin virüsü insanlara bulaştırıp bulaştırmayacağı konusunun net olmadığını belirtti.

BİR TÜRDEN DİĞERİNE GEÇMESİ MUTASYONA NEDEN OLACAK?

DSÖ’nün Sağlık Acil Durumları Programı Direktörü Dr. Mike Ryan ise, söz konusu bulaşın “beklenmedik olmadığını” ifade ederek, bunun olmasını istemedikleri bir şey olduğunu vurguladı. Ryan, hastalığın bir türden diğerine geçmesi sonra o türde kalması ve yeni bir tür içinde hareket etmesinin virüsün mutasyona uğramasına ve adapte olmasına neden olacağını aktardı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ KÖPEKLERE DE BULAŞIYOR

DSÖ’nün Küresel Bulaşıcı Tehlikeye Hazırlık Direktörü Dr. Sylvie Briand, “Bu vaka, ilk kez köpeklerin enfekte olabileceği anlamına geliyor ancak bu, köpeğin hastalığı diğer köpeklere veya insanlara bulaştırabileceği anlamına gelmiyor” dedi.

Sağlık uzmanları, enfekte olan evcil hayvanlarında tecrit edilmesinin önemli olduğunu dikkat çekerek, köpeklerin hastalığı diğer köpeklere veya insanlara bulaştırabileceğine dair bir kanıt olmadığını ifade etti.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ 92 ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsünün şu ana kadar 92 ülkede görüldüğünü ve dünya genelindeki vaka sayısının 35 bini aştığını belirterek, 12 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.