enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5467
EURO
34,9817
ALTIN
2.420,36
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Siber Saldırıların Dünyaya maliyeti Korkunç

Siber Saldırıların Dünyaya maliyeti Korkunç
1 Mayıs 2021 10:47
A+
A-

Saldırıların Dünyaya Maliyeti 170 Milyar Dolar

Küresel teknoloji şirketleri ve emniyet teşkilatları, fidye yazılımlarına karşı agresif ve acil bir eylem çağrısında bulundu.

Aralarında Microsoft, Amazon, FBI ve İngiltere Ulusal Suç Ajansı’nın da yer aldığı Fidye Yazılım Görev Gücü (RTF) adlı oluşum, hükümetlere yaklaşık 50 maddelik bir tavsiye listesi sundu.

Fidye yazılımları artık okullar ve hastaneler gibi kurumları da düzenli olarak hedef alıyor.

Hackerlar bu yazılımı kullanarak kurumdaki bilgileri ele geçiriyor veya bilgisayarları kullanılamaz hale getiriyor ve sonrasında da verileri geri vermek veya bilgisayarları kullanılır hale geri getirmek için para talep ediyor.RTF konuyla ilgili raporunu ABD Başkanı Joe Biden’ın ekibine de sundu.

Rapora göre bu tür yazılımlar son birkaç yılda birer ulusal güvenlik, kamu güvenliği ve kamu sağlığı tehdidine dönüştü.

RTF Eş Başkanı Jen Ellis bu saldırıların her gün çok sayıda kişiyi etkilediğini söyledi.

Rapid 7 adlı siber güvenlik şirketinde çalışan Ellis “Bunun ekonomiye de devasa bir etkisi var. İnsanların ihtiyaç duydukları kritik hizmetlere erişimini engellediği anlar oluyor” dedi ve ekledi:

“Bu kişilere ödenen fidyeler ise insan kaçakçılığı ve çocuk istismarı gibi örgütlü suçlara kaynak oluşturuyor.”

“Ekim ayında güneşli bir pazar sabahında IT birimimizin karşılaştığı sorunlarla ilgili telefonlar almaya başladım” diyor Hackney Belediyesi İletişim ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Rob Miller:

“Kısa süre içinde ciddi bir saldırıyla karşı karşıya olduğumuzu anladım.

“Her şeyi kapatıp, tüm sistemlerimizin internet bağlantılarını kesmemiz gerekti. Yaklaşık 300 bin kişiye 7/24 hizmet veren sistemlerimiz vardı o yüzden etkisi büyük ve endişe verici oldu.

“Dev bir zorlukla karşı karşıya olduğumuzu biliyorduk. Belediyenin bütün birimleriyle birlikte en kritik hizmetleri olabildiğince hızlı bir şekilde tekrar devreye sokmaya çalıştık.

“Verilen zarar gerçekten büyüktü. Yapılamayan işlemler arasında ev tamirleri, sosyal yardım ödemeleri ve tapu kayıt işlemleri de vardı. Sistemlerimizin tamamen düzelmesi aylar sürecek.

“Bu saldırganların motivasyonunu anlayamıyorum. Pandemi döneminde insanları bu kadar zor duruma düşürecek bir saldırı yaptılar.

“Bunu normal görebilecek bir insanı hayal edemiyorum. Algılamakta zorlanıyorum.”

Fidye yazılım saldırılarına uğrayanlar, duydukları utanç nedeniyle bunu bildirmekten kaçınıyor ve bu durum saldırıların gerçek boyutunu ortaya çıkarmayı zorlaştırıyor.

FBI ABD’de geçen yıl 2 bin 400 civarında şirket, yerel yönetim, sağlık kuruluşu ve eğitim kurumunun hedef alındığını söylüyor.

İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi ise 2020’de fidye yazılım saldırılarının önceki yıla kıyasla üç katına çıktığını aktarıyor.

RTF araştırmacıları 2020’de aralarında İngiltere, Brezilya, Almanya, Güney Afrika, Hindistan, Suudi Arabistan ve Avustralya’nın da yer aldığı çok sayıda ülkede yüzlerce büyük saldırı yapıldığını belirtiyor.

Siber güvenlik şirketi Emsisoft’un tahminlerine göre 2020’de yapılan fidye yazılımı saldırılarının toplam maliyeti 42 milyar dolar ile 170 milyar dolar arasında oldu. Buna şirketlerin işlerinin aksamasından oluşan zararlar ve fidye ödemeleri de dahil.

Veritas Technologies şirketinin yaptığı bir anket ise mağdurların yüzde 66’sının saldırganlara fidye ödemeyi kabul ettiğini gösteriyor.(BBC)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.