enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Tapuda Yeni Uygulama! Ev Alıp Satacaklar Dikkat

Tapuda Yeni Uygulama! Ev Alıp Satacaklar Dikkat
11 Ocak 2023 13:37
A+
A-

Takasbank Genel Müdürü Avşar Sungurlu, Tapu Takas e-Devlet Entegrasyonu’na ilişkin, Takasbank’ın Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gerçek zamanlı bir entegrasyonu olduğunu belirtti. Yeni uygulama ile vatandaşların Takasbank tescil işleminin gerçekleşip, gerçekleşmediğini gördüğünü söyleyen Sungurlu, “Gördüğü anda parayı satıcının hesabına aktarıyor. Dolayısıyla hem güven avantajı hem de ciddi bir kolaylık avantajı var” dedi.

Ev alım satımı yapacak vatandaşlar için tapu işlemlerinde kolaylık sağlayacak yeni bir sistem oluşturuldu. Takasbank Genel Müdürü Avşar Sungurlu E-Devlet Kapısı ile entegrasyonu sağlanan Tapu Takas Sistemine ilişkin detayları anlattı. Uygulamanın 2015’ten beri devrede olduğunu ancak sadece Takasbank hizmetlerine aşina olanların kullandığını söyleyen Sungurlu, “Şimdi e-Devlet üzerine alındıktan sonra e-Devlet’teki 62 milyon kullanıcıya da hitap etme şansı olacak. Çok daha geniş, yaygın bir kitlenin, vatandaşlarımızın kullanmasına imkan sağlamış olacak” ifadelerini kullandı.

DOLANDIRICILIK VE SAHTECİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Ev alımı-satımı sırasında zaman zaman dolandırıcılık ya da başka sorunların yaşanabildiğini hatırlatan Sungurlu, şunları kaydetti:

“Haberlerde ara ara ‘Dolandırıldı’, sahtecilik olayları vesaire gibi durumları duyuyoruz. Tabii bu onun önüne geçen bir sistem. Çünkü sistem nasıl çalışıyor? e-Devlet üzerinden satıcı satışını, alıcı alışını giriyor. Parayı alıcı, satıcıya değil, Takasbank’a gönderiyor. Takasbank’ın Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne online, gerçek zamanlı bir entegrasyonu var. Dolayısıyla Takasbank tescil işleminin gerçekleşip, gerçekleşmediğini görüyor. Gördüğü anda parayı satıcının hesabına aktarıyor. Dolayısıyla hem güven avantajı hem de ciddi bir kolaylık avantajı var. Mesela işlem bir şekilde gerçekleşmedi, iptal oldu, o durumda alıcının hesabına para otomatikman geri dönüyor. Dolayısıyla böyle bir avantajı da var. Bunun dışında e-Devlet üzerinde olması büyük bir kolaylık, herhangi bir kayıt, üyelik vesaire gerekmiyor. Bir de hangi bankada hesaplarınızın olduğunun da bir önemi yok. Alıcı, satıcının farklı bankalarda hesapları olabilir. Bunları kullanabiliyorlar.”

İŞLEM BAŞINA 70 LİRA ALINIYOR

İşlem bazında 70 TL ücret alındığını söyleyen Sungurlu, “Bu sembolik bir ücret, gayrimenkul miktarını düşünürseniz. 2015’te koyulan bir rakam bu. 7 yıldır herhangi bir güncelleme yapılmadı. Yapmaya da niyetimiz yok bu aşamada. Çünkü burada asıl istediğimiz vatandaşlarımızın bu sisteme hem erişimi olsun hem de kolaylıkla kullansınlar, çok da bir maliyeti olmasın” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.