enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5909
EURO
34,8629
ALTIN
2.504,91
BIST
9.682,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Türkiye’nin Hamlesi Tüm Dünyayı Etkiledi! Pasaportlar da Değişiyor

Türkiye’nin Hamlesi Tüm Dünyayı Etkiledi! Pasaportlar da Değişiyor
16 Haziran 2022 16:12
A+
A-

Uluslararası alanda “Turkey” yerine “Türkiye”nin kullanılması adına atılan adımlarda hedefe ulaşıldı. Birleşmiş Milletler, Ankara’nın talebinin ardından yabancı dillerdeki “Turkey”i “Türkiye” olarak değiştirdi. Bu gelişmelerin ardından uluslararası arenada Türkiye adı kullanılacak. Bu değişiklik yakında pasaportlara ve kullanılan tüm resmi evraklara yansıyacak.

“Made in Turkey” yerine “Made in Türkiye” ibaresi kullanılmaya ve dünyaya tanıtılmaya başlanmıştı. Ocak ayında İletişim Başkanlığı’nın “Hello Türkiye“ kampanyası ile ilgili hazırladığı videolar da Türkiye ve dünya kamuoyu ile paylaşılmıştı. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin yabancı dillerdeki isminin “Türkiye” olarak değiştirilmesine yönelik Genel Sekreter Antonio Guterres’e gönderdiği mektubu aldıklarını söyledi. Dujarric, ülke isminin değiştirilmesinin mektubun alındığı andan itibaren geçerli olduğunu aktardı.

TÜRKİYE ADI BM NEZDİNDE TESCİL EDİLDİ

Bakan Çavuşoğlu da Twitter’dan “Ülkemizin marka değerini yükseltmek için sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlattığımız süreç nihayete eriyor. BM Genel Sekreteri’ne bugün gönderdiğim mektupla ülkemizin BM nezdinde yabancı dillerdeki adını da “Türkiye” olarak tescil ediyoruz” paylaşımında bulunmuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ARTIK TÜRKİYE VAR

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık ‘Turkey’ yok, ‘Türkiye’ var. Bundan sonra uçaklarımızın gövdesine de ‘Turkish Airlines’ değil, ‘Türk Hava Yolları’ yazacağız. Maziden atiye kurduğumuz köprü sayesinde medeniyetimizden, tarihimizden, kültürümüzden aldığımız güçle yüzümüzü geleceğe dönüyoruz. İnşallah 2053 vizyonumuzu emanet edeceğimiz gençlerimiz, bu bayrağı çok daha yükseğe çıkaracaklardır” ifadelerini kullandı.

Bu gelişmelerin ardından Posta yazarı Rükzan Sağır, Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer ile görüşerek nasıl bir süreç yaşandığını sordu. Sağır’ın köşesine taşıdığı bilgilere göre, artık pasaportlarda da ‘Republic of Türkiye’ yazacak.

İşte Rüzkan Sağır’ın “Turkey’den ‘Türkiye’ olmamızın hikayesi” başlıklı o yazısı:

Dünyanın pek çok kesimi, ülke ismimizin uluslararası arenada Turkey yerine Türkiye olarak kullanılacak olmasından bu ay başında Birleşmiş Milletler’in tescil etmesi ile haberdar oldu. Ama bu gelişme bir günde yaşanmadı. Arka planda neler olduğunun izini Ankara’da sürdüm. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ile görüşerek nasıl bir süreç yaşandığını öğrendim:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bundan böyle ihraç ürünlerinde, her türlü faaliyet ve yazışmalarda marka olarak ‘Made in Turkey’ (Türkiye’de üretildi) yerine ‘Made in Türkiye’ kullanılmasına ilişkin imzaladığı genelge 4 Aralık 2021’de yayımlandı.
Özellikle uluslararası arenada aktif olan Dışişleri başta olmak üzere tüm bakanlıklar re’sen harekete geçti.
Bu sadece İngilizce kullanımı kapsayan bir değişim değildi. Almanca ‘Turkei’, Fransızca ‘Turquie’ kullanımı örnekleriyle tüm dünya dillerinde tek kullanımı kapsıyor.
Dışişleri Bakanlığı, ilk iş, Bakan Çavuşoğlu ve bakanlığın sosyal medya hesaplarındaki tüm jargonları ‘Türkiye’ olarak değiştirdi. O tarihten itibaren Bakan, tüm hitaplarda, Zoom dahil tüm toplantılarda muhataplarıyla Türkiye ismini kullanarak konuştu.
İlk olarak Azerbaycan, Katar ve bazı Balkan ülkeleriyle imzalanan belgelerde Türkiye ismi kullanıldı.

5-6 aylık bir süreçte Türkiye ismi yaygınlaştırıldı, Birleşmiş Milletler’e (BM) Bakan Çavuşoğlu mektup göndermeden önce BM’de kullanılan dillerin başkentlerinden görüş alındı. 26 Mayıs tarihli mektupta Bakan, Türkiye’nin BM’de kayıtlı kısa isminin ‘Türkiye’, uzun isminin de ‘Republic of Türkiye’ olarak değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.
İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Latin Alfabesi kullanmayan diğer BM dilleri olan Rusça, Arapça ve Çince’de, Türkiye kullanımının nasıl olması gerektiği belirtildi.
Bakan Çavuşoğlu, 25 Mayıs’ta başlayan tarihi İsrail ziyaretinde Türkiye ismini kullandı, muhatapları da Türkiye ismini kullanarak karşılık verdi.
İletişim Başkanlığı da aralıktan bu yana özellikle havalimanlarında, uçaklarda başlayıp yayılan ‘Hello Türkiye’ isimli bir kampanya ile farkındalık yaratıyor. Türkiye’nin resmi Instagram sayfasının adı da GoTurkey’den GoTürkiye’ye dönüştürüldü.
Yeni ülke ismimiz yakında pasaportlara ve kullanılan tüm resmi evraklara yansıyacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.