enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4652
EURO
34,8281
ALTIN
2.452,43
BIST
9.891,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yeni Koronavirüs Belirtileri Neler, Kaç Günde Ortaya Çıkar?

Yeni Koronavirüs Belirtileri Neler, Kaç Günde Ortaya Çıkar?
12 Ağustos 2022 17:08
A+
A-

Koronavirüs salgını devam ederken artan vaka sayıları gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Koronavirüs tablosunda yer alan bilgilere göre genel vaka sayısı 16.295.817 olurken genel vefat sayısı 99.678 kişi oldu. BA.5 varyantının tehlikeli olduğu ve koronavirüs’ün şimdiye kadarki hızlı yayılan mutasyonu olduğu uzmanlar tarafından belirtildi. İşte “Yeni koronavirüs belirtileri neler, nasıl anlaşılır?” sorularının yanıtı…

KORONAVİRÜS BA.5 VARYANTI NEDİR?

Omicron’un alt varyantı olan BA.5, koronavirüs’ün şimdiye kadarki en hızlı yayılan varyantı olarak biliniyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre ateş, yorgunluk, burun akıntısı ve öksürük gibi belirtiler yeni varyantın belirtileri arasında yer alıyor. Koronavirüs’ün yeni varyantının aşılara karşı dirençli olduğu ve daha hızlı yayıldığı da biliniyor.

“KORONAVİRÜSÜN SEMPTOMLARI DEĞİŞTİ”

Koronavirüsün çok hızlı bulaştığını ve etkilerinin kişiden kişiye değiştiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, PCR testi negatif çıkmış olsa dahi bazı belirtileri olanların toplumdan izole olmaları gerektiğini bildirdi. Koronavirüs semptomlarının mutasyonlardan sonra değiştiğini anlatan Özkan, virüsler insandan insana geçerken mutasyona uğradığını, dolayısıyla belirti ve etkilerinin değiştiğini ifade etti. İşte, Koronavirüs semptomları;

Bazı vakaların nezleye benzediğini vurgulayan Özkan, “Koronavirüsün semptomları da değişti. Bazılarında uzun sürüyor, bazılarında ise sadece üç gün sürüyor. Enteresan bir şekilde kişiden kişiye değişiyor. Boğaz ve kas ağrısı şikayetini daha ön planda görüyoruz. Biraz grip, nezle gibi görünüyor” diye konuştu.

Hastaneye yatan Covid-19 hastalarının büyük bölümünün ameliyat öncesi testlerde koronavirüs olduğunu tesadüfen öğrendiğini ifade eden Özkan, acil servislere grip şikayetiyle başvuranların yüzde 45-50’sinin PCR testinin pozitif çıktığını belirtti.

Özkan, yoğun bakımda koronavirüs tedavisi gören hastaların da ileri yaş veya bağışıklığı baskılanmış kronik hastalar olduğunu dile getirdi.

“OLAYIN CİDDİYETİNİN FARKINDA OLMAK GEREKİYOR”

Test sonucu negatif çıkan bazı hastaların da Covid-19 olabileceğini anlatan Özkan, şunları kaydetti: “En büyük risk grubu yaşlı ve kronik hastalardır, kendilerini çok iyi korumaları gerekiyor. Kapalı yerlerde maske takacaklar, şart değilse çok kalabalık yerlere girmeyecekler. Virüse karşı bağışıklığı güçlendirmek için beslenme, vitaminleri almak, uyku düzenini sağlamak, stresten uzak durmak çok önemli. Virüs çok hızlı bulaşıyor ve gidişatını öngöremiyoruz. PCR testi negatif çıkmış olsa dahi halsizlik, kas ve boğaz ağrısı olanların koronavirüs olma ihtimali çok yüksek. Lütfen bu belirtileri olanlar toplumdan uzak dursunlar. Başka insanlara sıkıntı yaratmasınlar.”

KENDİSİNİ HALSİZ HİSSEDENLER DE İZOLE OLMALI

Özkan, koronavirüsün belirtilerini klima çarpması ya da nezleden ayırt etmenin de zor olduğunu belirterek, bazı Covid-19 hastalarının klimadan üşüdüğü için rahatsızlandığını düşündüğünü söyledi.

Kendisini halsiz hissedenlerin de çevresinden izole olması gerektiğinin altını çizen Özkan, “Pozitif çıktığı için evde karantinada olması gereken bazı hastalar cezai yaptırımı yok diye dışarıda gezebiliyor. Bunlar en çok da kendi çevresine zarar veriyor, farkında değiller. Olayın ciddiyetinin farkında olmak, insanları daha fazla riske atmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YENİ KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ AÇIKLANDI!

İngiltere’de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) tarafından koronavirüse yakalanan kişilerin bildirdiği yeni semptomlar açıklandı. Koronavirüs’ün şimdiye kadarki hızlı yayılan varyantı olan BA.5 semptomları belli oldu.

BA.5 VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

17 bin 500 kişinin verilerine göre hazırlanan yeni semptomlarda ilk sırada boğaz ağrısı yer alırken, yüksek ateş, koku ve tat kaybı gibi belirtilerin görülme sıklığı azaldı. İşte, en sık görülen koronavirüs BA.5 belirtileri:

Koku Kaybı – %10

Kulak Ağrısı – %11

Nefes Darlığı – %11

Terleme veya Titreme – %12

Ateş – %13

Göğüs Ağrısı – %13

Koku Hissi Değişimi – %13

Göz Ağrısı – %14

Lenf Bezlerinin Şişmesi – %15

Baş Dönmesi – %18

Kas Ağrısı – %25

Yorgunluk – %27

Hapşırma – %32

Ses Kısılması – %35

Balgamlı Öksürük – %37

Burun Akıntısı – %40

Kuru Öksürük – %40

Burun Tıkanıklığı – %40

Baş Ağrısı – %49

Boğaz Ağrısı – %58

5 TEMEL SEMPTOMU BULUNUYOR!

New York Times’ta yer alan habere göre, BA.5 varyantının beş temel semptomu; Öksürük, Burun akıntısı, Boğaz ağrısı, Yorgunluk, Baş ve kas ağrıları

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.