enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Şekersiz Kola ya da Gazlı İçecekler Diyeti Bozar Mı

Şekersiz Kola ya da Gazlı İçecekler Diyeti Bozar Mı
4 Mayıs 2021 08:12
A+
A-

SIFIR ŞEKER YAPAY TATLANDIRICI

Şekersiz kola ya da diyet kola gibi gazlı içecekler, kalori alımını azaltmak isteyen insanlar arasında tüm dünyada popüler hale gelmiştir. Böyle içeceklerin içerisine şeker yerine, aspartam, siklamatlar, sakarin, asesülfam-k, ya da suklaroz gibi yapay tatlandırıcılar koyulmaktadır.

Diyet gazlı içecekler, ilk olarak diyabet (şeker hastalığı) hastaları için yapıldı. Daha sonra kilo kaybı yaşamak isteyen ya da formunu korumaya yönelik insanlara da pazarlanmaya başlandı.İçerisinde şeker ya da kalori içermese de, diyet soda gibi içeceklerin sağlık üzerindeki etkileri hala tartışma konusu.

Şekersiz Kola ve Diyet İçecekler Kilo Aldırır mı?

Kalorisi oldukça az olan diyet içecek, içerisinde oldukça az miktarlarda kalori, şeker, yağ ve protein bulundurur. Bu yüzden faydalı bir içecek olarak kabul edilemez. Diyet içeceği, normal içeceğe göre daha az şekere sahiptir. Eksik olan şeker tadı boşluğu, yapay tatlandırıcılarla doldurulur. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmadığımız sürece kilo aldırmaz.

Diyet içecekler faydalı mı zararlı mı? - BBC News Türkçe

İçerikler her ne kadar markalara göre değişiklik gösterebilse de, genel olarak diyet gazlı içeceklerin içerisinde aşağıdaki maddeler bulunur:

  • Karbonatlı su
  • Tatlandırıcı
  • Asit
  • Renklendirici
  • Aroma
  • Koruyucu
  • Vitaminler ve mineraller (Bazı markalar)
  • Kafein

 

Diyet Kola Gibi Gazlı İçeceklerin Etkileri

  • Bazı araştırmalar, gazlı içeceklerin reflü ya da gastrit gibi hastalıklara neden olmadığını ortaya koymaktadır. Ancak bu araştırmaların sayısı azdır ve karşı araştırmalar henüz yapılmamıştır. (?)
  • Yapay tatlandırıcılı gazlı içecekler ve kanser arasında bir bağlantı olup olmadığına yönelik yapılan araştırmalar, diyet gazlı içeceklerin kansere neden olduğuna dair bir kanıt ortaya koyamamıştr. Ancak araştırmaların sayısının artırılması gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
  • Yapay tatlandırıcılar, bağırsak florasını değiştirerek, bağırsak mikrobiyomunda olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu da potansiyel bir tip 2 diyabet hastası olmanıza neden olabilir. Altı farklı yapay tatlandırıcı üzerinde yapılan araştırmalar, yapay tatlandırıcının bağırsak mikrobiyomuna kesin olarak zarar verdiğini ortaya koymaktadır.
  • Düzenli olarak şekersiz kola ya da diyet kola tüketen kadınlarda osteoporoz riski artmaktadır.
  • Gazlı içeceklerin içerisindeki pH seviyesi, diş çürüğü riskini artırmaktadır.
  • Araştırmalar, günde 4 taneden daha fazla gazlı içecek tüketen insanlarda yüksek depresyon oranları tespit etmiştir. Ancak diyet gazlı içecekler açısından nedensel veriler elde edilememektedir.

Her ne olursa olsun, kesin olarak şu unutulmamalıdır: Şekersiz kola ya da diyet kola gibi gazlı içecekler, beslenme sisteminize fayda sağlamaz.

 

 

 

 

 

kaynak:avicennaint

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.