enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3330
EURO
35,1966
ALTIN
2.247,79
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C

Kira Fiyatlarında Düşüş Hızlandı! Hangi İlde Kira Fiyatları Ne Kadar Düştü?

Kira Fiyatlarında Düşüş Hızlandı! Hangi İlde Kira Fiyatları Ne Kadar Düştü?
12 Ağustos 2022 16:33
A+
A-

Konut ve kira fiyatlarındaki artışlar vatandaşın gündeminden düşmüyor. Kira fiyatlarındaki artışın yüzde 100’leri de aşmasıyla birlikte kiracılar kiralarını ödeyememe noktasına gelmişti. Bununla beraber ev sahipleri kiraları düşürmeye başlamıştı. Bu durum rakamlara da yansımaya başladı. Türkiye genelinde yükselen konut fiyatlarında artış hızı yavaşladı. Ve İstanbul’da başta Beşiktaş semti olmak üzere kiralarda yüzde 10’a varan düşüşler yaşandı. Bu düşüş sosyal medyada da gündem oldu.

Son dönemde zamlar nedeniyle kiracılarla mülk sahibi arasındaki anlaşmazlıklar da arttı. Kiralar nisanda Türkiye genelinde yüzde 18,2’lik aylık değişimle zirve yapmıştı. Ağustos ayı itibariyle ise Türkiye genelinde konut satış ve kira fiyatları artış hızı yavaşladı.

İşte Türkiye genelinde kiralık konut fiyatlarındaki değişim…

HANGİ İLDE KİRALAR NE KADAR DÜŞTÜ?

İstanbul’un bazı ilçeleri ile Anadolu’da 7 kentte ise kiralar yüzde 4 ile 13 arasında düştü. Ağustos ayında düşüş yaşayan kentlerden biri de Antalya oldu. Antalya’da kiralarda yüzde 7, Burdur’da yüzde 4, Çorum’da yüzde 8, İzmir’de yüzde 4, Mardin’de yüzde 8, Sinop’ta yüzde 13, Yalova’da yüzde 7 düştü.

İSTANBUL’DA KİRA FİYATLARI NE OLDU?

Emlakjet verilerine göre İstanbul’da haziranda yüzde 6, temmuzda yüzde 8 artış gözlemlenirken, Beşiktaş ilçesinde ortalama kiralarda temmuzda yüzde 10 azalma görüldü. Bahçelievler, Ataşehir, Çekmeköy’de son bir ayda kira fiyatlarında düşüşün yaşandığı diğer ilçeler oldu. Bu ilçelerde düşüşün, hem yüksek ortalama fiyatlardan dolayı doygunluğun oluşması hem de talebin bölgeler arasında kayması ve bazı bölgelerde azalması sonucu yaşandığı ifade ediliyor.

Kiralık konut fiyatlarını değerlendiren Zingat.com Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu, “Haziran ayıyla beraber artış oranları yatay seyir izlemeye başladı. Zingat verilerine göre, Türkiye genelinde haziran ayında yüzde 7 olan artış, temmuz ayında yüzde 8 olarak gerçekleşti. Ağustos’un ilk haftasında ülke genelindeki artışın yüzde 9 olarak gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Üç büyük ile baktığımızda İstanbul’da yüzde 6, Ankara’da yüzde 8 artış kaydedilirken, fiyatlar İzmir’de yüzde 4 azaldı. Özellikle son dönemde sert fiyat geçişlerinin gözlemlendiği Antalya’da yükselişin durduğunu ve aşağı yönlü hareketin başladığını söyleyebiliriz. Antalya’da kiralık fiyatlarının yüzde 7 oranında düştüğünü takip ettik” diye konuştu.

Türkiye genelinde fiyatlara baktıklarında en yüksek düşüşün yüzde 13 ile Sinop’ta gerçekleştiğini ifade eden Karaismailoğlu, “Eylül başına kadar büyük illerde aşağı yönlü fiyat hareketleri oluşabilir. Özellikle, yüksek bedeller üzerinden konutlarını kiralayan ev sahipleri kiracılarının ödeme ritminden şikayetçi. Kiracıların ödeme düzenlerinin üç veya dördüncü aydan itibaren bozulduğunu ifade edenler günden güne artıyor. Örneğin, ağustos başından bu yana İstanbul Kadıköy’de yüzde 10 düzeyinde, İzmir Karşıyaka’da yüzde 5 seviyesinde, Ankara’nın Yenimahalle ve Etimesgut ilçelerinde yüzde 6 düşüş gözlemliyoruz. Fiyatların özellikle büyük illerimizde biraz daha normalleşeceğini öngörebiliriz” diye konuştu. Karaismailoğlu, okulların açılmasıyla beraber taşınma hareketliliğin artacağı eylül ayından itibaren ise özellikle arzın sınırlı olduğu il ve ilçelerde fiyatlarda maalesef tekrar bir tırmanış meydana gelebileceğini kaydetti

Türkiye genelinde ortalama metrekare kiranın 49,05 TL, ortalama kiranın 5 bin 396 TL, konut yatırımının geri dönüş süresinin ise 18 yıl olduğunu söyleyen Endeksa Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Kiralık konutlarda nisanda yüzde 18,2 aylık değişimle zirve görüldü. Nisandan sonra artış grafiği aşağı yönlü seyir izlemeye başladı, temmuz itibariyle de yüzde 6’ya düşerek tek haneye geldi. Yani fiyat artışı devam ediyor ama artış hızı yavaşlıyor” dedi.

Yavaşlamanın eylüle kadar devam etmesini, son çeyrekteki piyasa hareketliliği nedeniyle de ekimde tekrar küçük bir yükselme yaşamasını öngördüklerini aktaran Öğüt, “Bu yılın ikinci yarısında kira piyasası da satılık konut piyasası gibi yeni bir dengeye oturacak. Ani yükselişlerden ziyade daha küçük ama istikrarlı artışlar olacak. Sene sonuna kadar Türkiye geneli kira oranlarında yüzde 11 değer artışı öngörüyoruz” bilgisini verdi.

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, Emlakjet Genel Müdürü Tolga İdikat da yavaşlamaya vurgu yaptı. “emlakjet. com’da listelenen kiralık konutların ortalama fiyatlarında haziranda yüzde 14 artış görülürken, temmuzda artış oranı yüzde 8 olarak kaydedildi” diyen İdikat, “Satılıklarda olduğu gibi kiralıklarda da artış oranlarında azalma görülüyor” dedi. Bölgesel verilerdeyse ilçe bazında kiralarda azalma görülen ilçeler olduğunu söyleyen İdikat, “Önümüzdeki dönemde de talebin dağılımına göre fiyat dengeleri ilçelere göre farklılık gösterecek, büyük şehirlerin genelinde ve Türkiye ortalamasında yavaşlayan bir hızla artmaya devam edecek” değerlendirmesini yaptı.

Kiraların ödenmemesine ilişkin haberlerin son dönemde sıkça duyulmasının ev sahiplerini etkilediğini dile getiren Görkem Öğüt, “Bu durum kira piyasasında ev sahiplerini ‘daha makul bir ücret belirleyeyim, kiramı düzenli alayım’ gibi bir davranışa itiyor. Ev sahiplerinin bu tutumu kiralarda kısmi bir rahatlama sağlayabilir. Ancak yine de çok ciddi düşüşler beklemiyoruz. Büyükşehirlerin belli bölgelerinde fahiş fiyatlara ulaşan kiralar, adil piyasa değerine geri dönebilir” yorumunu yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.