enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3119
EURO
35,0621
ALTIN
2.278,19
BIST
8.994,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Koronavirüse Karşı Maske Uyarısı: Aceleci Olmayın!

Koronavirüse Karşı Maske Uyarısı: Aceleci Olmayın!
5 Mart 2022 07:55
A+
A-

Koronavirüsle mücadelede elde edilen başarılı sonuçlar sonrası açık havada maske zorunluluğu ve HES kodu gibi uygulamaların kaldırılmasıyla yeni bir döneme girildi. Uzmanlar ise maskenin hayatımızdan tamamen çıkartılması konusunda aceleci olunmaması gerektiğini belirtiliyor.

Koronavirüsle mücadelede yeni bir döneme girildi. Açık havada maske zorunluluğu ve HES kodu gibi uygulamaların kaldırılırken, kapalı ortamlarda ise belirli koşulların sağlanması durumunda maske zorunluluğu kaldırıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan Covid-19’da yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kılıç, “Maskenin zorunlu olmaması insanları yanıltmasın, hijyen kurallarını ihmal etmeyelim” dedi.

“MASKEYİ HAYATIMIZDAN ÇIKARMAYALIM”

Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyum gösteriliyorsa maskenin zorunlu olmadığını kaydeden Dr. Kılıç, “Maskeyi hayatımızdan çıkarmayalım. Özellikle büyüklerimizle ve kronik hastalığı olanlarla beraberken maskemizi takmaya devam edelim ancak sadece onların yanında değil gençlerle birlikteyken kendilerinin de bu hastalığı kötü geçirebileceğini, hastalanmadan da virüsü alıp sevdiklerine bulaştırabileceklerini unutmasınlar. Kalabalık ve kapalı ortamlarda mesafeyi ayarlamanın zorluğu ve havalandırma konusunda emin olamayacağımız durumlarda maske alışkanlığımızı sürdürmeye devam edelim. Pandemi tamamen bitmeden maskeleri hayatımızdan çıkarmayalım” diye konuştu. Dr. Kılıç Özellikle uçak, otobüs gibi toplu taşıma araçları ile yeterli havalandırmanın olmadığı kalabalık alışveriş merkezlerinde maskenin kullanımının devam etmesi gerektiğini ifade etti.

“COVID’E KARŞI EN ETKİLİ YÖNTEM AŞI”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kılıç, Kovid-19’da yeni döneme geçişle birlikte toplumda aşı olma oranının artırılması gerektiğini kaydederken, “İlk aşı olma oranı çok yüksekti, ikinci doz aşılarda bu oran kısmen düştü. Üçüncü doz aşılarda ise bu oranın biraz daha düştüğünü görüyoruz. Şu an hastanelere gelenlerin büyük çoğunluğu hijyen kurallarına yeteri kadar uymayan ve üçüncü doz aşılarını olmamış kişiler. Bu kişiler virüsü bulaştırmaya devam ediyor. Maalesef hastalığı geçirmek yeterli koruma sağlamadığı için ikinci ve üçüncü hastalığı birkaç ay içinde geçirme oranı çok artmaya başladı. Yatan hastalarımızla konuştuğumuzda aşı olmadıkları için pişman olduklarını görüyoruz. Bu hastalığa karşı en etkili yöntem aşı” değerlendirmesinde bulundu.

YENİ DÖNEMDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Açık alanda maske zorunluluğu, HES kodu gibi uygulamaların kaldırılmasıyla girilen yeni dönemde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi veren Dr. Kılıç, kapalı ve kalabalık alanlarda önlemlerin devam etmesi gerektiğini hatırlatarak, “Kapalı ortamlarda fazla kalmayalım, kısa sürede işimizi tamamlamaya çalışalım. Bulaş riskinin yüksek olduğu ortamlarda, açık havada bile kalabalık ve yakın temas varsa maskemizi takmaya devam edelim. Pandemi döneminde alışkanlık haline gelen el hijyenini de devam ettirmeyi unutmayalım. Kapı kolu, ortak kullanılan telefonlar, klavyeler, elektrik ve asansör düğmeleri gibi herkesin temas ettiği yerlere dokunmaktan kaçınalım. Dokunmak zorundaysak da elimizi yıkayıp dezenfekte edelim. Elimiz kirliyken ağzımıza götürmeyelim” diye konuştu.

(DHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.