enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3122
EURO
35,1016
ALTIN
2.279,32
BIST
8.962,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Milyonlarca Kişiyi İlgilendiren Yeni Düzenleme!

Milyonlarca Kişiyi İlgilendiren Yeni Düzenleme!
28 Mayıs 2022 08:00
A+
A-

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni kararlar geliyor. BES’te yatırımı olanlar artık konut alma, evlilik ve iş kurma gibi paraya ihtiyaç duyacakları önemli olaylarda birikimlerinin bir kısmını çekebilecek. Çalışmalarda sona gelindi.

BES son dakika yeni düzenleme sinyalleri ile yeniden gündemde… Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) konut alma, evlilik ve iş kurma gibi katılımcıların finansmana ihtiyaç duyacakları önemli olaylarda birikimlerini kısmen çekerek sistemde kalma çalışmasında sona gelindi. Çalışma kapsamında 18 yaşından önce sisteme giren çocukların üniversite eğitimi için de kısmen ödeme hakkı geliyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) cazibesini artırmak için yeni adımlar planlanıyor. Özellikle devlet katkısının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılması ve 18 yaş altı katılımcıların sisteme dahil edilmesi sonrasında büyük bir ivme kazanan BES’teki son durumu ve planlanan yenilikleri ’11’inci Sigorta Haftası’ nedeniyle açıklamalarda bulunan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Vekili Ali Ersoy anlattı.

İŞ KURANA DA ÖDEME VAR

Ersoy, önümüzdeki dönemde BES’in cazibesini artırmaya yönelik adımları şöyle sıraladı: “Konut alma, evlilik ve iş kurma gibi katılımcıların finansmana ihtiyaç duyacakları önemli olaylarda, avantajlı koşullarla birikimlerini kısmen çekerek sistemde kalmaya devam edebilecekleri bir uygulama üzerinde çalışmalarımız son aşamaya geldi. Bahsedilen çalışma kapsamında, 18 yaşından önce sisteme girmiş katılımcılarımıza, üniversite eğitimi için kısmen ödeme alma hakkı getirmeyi de planlıyoruz.”

HEDİYE SERTİFİKASI

Bunların yanında, ‘BES Hediye Sertifikası’ uygulamasıyla, kişilerin yakınlarına özel günlerinde, dijital yöntemleri kullanarak kolay ve pratik bir şekilde katkı payı hediye etmelerine olanak tanıyacak çalışmaların da son aşamaya geldiğini ifade eden Ersoy, “Tüm bu düzenlemelerin hayata geçmesi ile kısa bir süre içerisinde, BES’teki toplam katılımcı sayısının 17 milyonu aşacağını, toplam fon büyüklüğünün de 500 milyar TL’ye ulaşacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

400 BİN ÇOCUĞUN 1 MİLYAR TL’Sİ BİRİKTİ

2021 yılının Mayıs ayında yapılan düzenleme ile 18 yaş altına Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş hakkı tanınmıştı. Ali Ersoy, “Henüz, sadece 1 yıllık süre tamamlanmış olmasına rağmen, 18 yaş altı 400 bine yakın katılımcımız sisteme dahil oldu.

Bunların toplam fon büyüklüğü 1 milyar TL’ye yaklaştı. Rakamlar tahminlerin çok üstünde gerçekleşti. Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız için ebeveynlerinin son derece bilinçli ve gayretli olduklarını görüyoruz” dedi.

14 MİLYON KİŞİYE ULAŞTI

2003 yılında başlayan BES uygulamasının topluma tasarruf alışkanlığı kazandırmanın yanı sıra katılımcılara emekliliklerinde ek bir kaynak sağlamak amacıyla geliştirildiğini anlatan Ersoy, “Günümüzde 15 emeklilik şirketinin faaliyet gösterdiği bu alanda, 14 milyon civarındaki katılımcı ve çalışanımız ile 271 milyar TL’si BES tarafında, 21 milyar TL’si ise otomatik katılım sistemi (OKS) tarafında olmak üzere yaklaşık 292 milyar TL büyüklüğe ulaşıldı ve birçok kişinin geleceğini finansal anlamda güvence altına almasına aracı olundu.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.