enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5688
EURO
34,7210
ALTIN
2.488,71
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

“Omicronun Bir Alt Tipi Türkiye’de Artıyor!”

“Omicronun Bir Alt Tipi Türkiye’de Artıyor!”
12 Mart 2022 17:21
A+
A-

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirus Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, kongre için geldiği Antalya’nın Serik ilçesinde Covid-19 ile ilgili güncel gelişmeler hakkında açıklama yaptı.

Prof. Dr. Yavuz, pandeminin tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. İki yıl içerisinde bu virüsle ilgili çok değişik varyantlar çıktığını belirten Prof. Dr. Yavuz, “Bu virüsün bu kadar değişebileceğinin ilk başlarda farkında değildik. Böyle bir beklenti de yoktu. Bilim çevresini çok şaşırttı. Bu virüs sıklıkla mutasyon geçirerek yeni dalgalar yapabiliyor. En son Omikron dalgasından sonra Omikronun bir alt tipi olan BA2’nin dünyanın birçok ülkesinde artış gösterdiğini görüyoruz. Türkiye’de de BA2’nin arttığını biliyoruz. Daha önceki varyantlar gibi yeni bir dalgaya neden olabilir mi, bilmiyoruz. Ama BA2’nin Omicrona göre biraz daha hızlı bulaşması nedeniyle tüm dünyada böyle bir kaygı yaşanıyor” dedi.

‘İNAKTİF AŞILARIN HASTALIKTAN KORUNMADA ETKİNLİĞİ AZ OLABİLİYOR’

Hastalıktan korunmak için alınması gereken tedbirleri hatırlatan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şunları söyledi: “Şu anda, ‘pademi bitti’ diye bir müjde verme şansımız yok. Bu hastalıktan korunmak için en önemli 2 önlem var. Bunlardan birincisi tam aşılı olmak. Yani primer dozlarından sonra hatırlatma dozlarını da yaptırmış olmak. Diğer korunma önlemi de maske, mesafe, kalabalıkların azaltılması gibi önlemler. Bu 2 önlemden başka elimizde korunmak için başka önlem yok. Vatandaşların özellikle kalabalık ortamlarda maskelerini çıkarmamaları sağlıkları açısından çok önemli. Risk grubu dediğimiz 65 yaş üstünün hatırlatma dozları şu anda çok kritik. Türkiye’de özellikle 65 yaş üstünde hala sadece inaktif aşılarla aşılanmış olan çok büyük bir grup var. Bu gruplar çok riskli. İnaktif aşıların hastalıktan korunmada etkinliği az olabiliyor. Özellikle bu gruplarda daha etkili mRNA aşılarla hatırlatma dozlarının yapılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Bu vakaların azalması ve daha az ölüm görmek açısından önem taşıyor.”

‘BA2’NİN YENİ BİR DALGA YAPABİLECEĞİ YÖNÜNDE KAYGILAR VAR’

Koronavirüsün yayılımı hakkında öngörülerden bahseden Prof. Dr. Yavuz, şöyle konuştu:
“Koronavirüs ile ilgili en olumlu senaryo, Omicronun özellikle yüksek aşılı toplumlarda hem aşı oranı arttığı için hem de çok fazla sayıda insanı hastalandırdığı için yaz aylarını rahat geçireceğimiz yolunda bir senaryo var. Omicron daha fazla değişmezse, daha ağır bir foruma dönüşmezse yazın enfeksiyon sayıları biraz azalacak. Fakat sonbahar ile birlikte biraz daha Omikronun ilk pikinden daha az sayıda etkilenebileceği bir dalga daha görebileceğiz şeklinde olumlu senaryo var. BA2’nin yeni bir dalga yapabileceği yönünde kaygılar da var. Dünyada gelişmekte olan ülkelerde tek dozunu olabilmiş aşılı oranı yüzde 15’in altında. Bu çok büyük kaygı yaratıyor. Aşısız toplumlarda Omicronun yayılması bazı sonuçlara neden oluyor. Hong Kong şu anda bunu yaşıyor. Aşısız bir toplum. Omicron yayılıyor. Ülkede ne hastanelerde yer bulunabiliyor, ne de yoğun bakım ve mezarlıklarda yer var. Aşı tereddütü nedeniyle toplumlarda aşı oranının düşük olması Omicronun ve BA2’nin girdiği yerlerde çok ağır sonuçlara neden olabilecek. Bu da olumsuz bir senaryo. Biz olumlu senaryonun olmasını diliyoruz.”

Habertürk

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.