enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7242
EURO
36,5457
ALTIN
2.957,35
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Şarabın uzayda daha hızlı yıllandığı ortaya çıktı

Şarabın uzayda daha hızlı yıllandığı ortaya çıktı
10 Mayıs 2021 08:18
A+
A-

Araştırmacılar mikro yerçekiminin yıllanan şarapların nasıl etkileyeceğini görmek amacıyla Kasım 2019’da Northrop Grumman firmasının Cygnus kargo aracıyla istasyona 12 şişe Bordeaux şarabı gönderdi.

Geçen ocak ayında SpaceX’in kargo aracıyla Dünya’ya dönmeden önce yörüngedeki laboratuvarda 14 ay boyunca kapalı bir kutuda bekletilen şarap için aralarında profesyonel şarap tadımcılarının da bulunduğu 12 kişinin katılımıyla bir deney yapıldı. Deneyde Dünya’da aynı süre boyunca bekletilen aynı türden şarapla uzay istasyonunda bekletilen şaraplar karşılaştırıldı.

“AROMATİK VE YUMUŞAK”

Katılımcılara şarapları tattıkları sırada hangilerinin uzaydan geldiği söylenmedi. Gurme Jane Anson, istasyonda yıllanan şarap için “Belki bir ila iki, hatta üç yıl daha yıllanmıştı” ifadelerini kullandı.

Deneyin ikinci aşamasında katılımcılara, hangi şarabın uzayda, hangisinin Dünya’da bekletildiği bilgisi verildi. Katılımcılar, iki tür şarabın da çok iyi durumda olduğunu ifade etti. Ancak buna rağmen, uzayda bekletilen şarabın biraz daha yumuşak ve daha aromatik olduğu belirtildi.

Deneyi tasarlayan, Bordeaux Üniversitesi’nden Philippe Darriet liderliğindeki araştırmacılar, çalışmanın bulgularını hakemli bilimsel bir dergide yayınlamayı planlıyor. Ancak çalışma daha yayımlanmadan büyük yankı uyandırdı. 

 ŞİŞENİN 1 MİLYON DOLARA SATILMASI BEKLENİYOR

Hatta o şaraplardan biri olan Fransa’nın şarabıyla ünlü Pomerol bölgesindeki Merlot üzümünden üretilen Petrus 2000 marka şarap Britanyalı müzayede evi Christie’s tarafından açık artırmaya çıkarıldı. Müzayede evinin yaptığı açıklamada şişenin 1 milyon dolara satılmasının beklendiği bildirildi.

Şirketin kurucularından Nicolas Gaume, bu tür deneylerin gelecekteki mürettebatlı uzay görevleri için eşsiz bilgiler sağlayacağını düşünüyor. Gaume, “Tarımın ve bağcılığın geleceği için uzay ortamlarından yararlanma amacıyla 6 yıl önce bu yolculuğa başladık.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.