enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2743
EURO
34,6310
ALTIN
2.413,23
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

D VİTAMİNİ DEPOLAMANIN 5 YOLU!

D VİTAMİNİ DEPOLAMANIN 5 YOLU!
8 Temmuz 2021 12:55
A+
A-

Yazla birlikte bedenlerimizde “D vitamini depolama festivali” de başladı. İsterseniz gelin bu festivalden nasıl daha çok faydalanabileceğimize bakalım…

TAVSİYE 1: KISA SÜRELİ GÜNEŞLENMELER DAHA ETKİLİ: Sık sık tekrarlanan 15-30 dakikalık kısa güneşlenmeler sırasında cildimiz daha fazla D vitamini üretiyor.

Güneşte kalma süresi uzayıp bronzlaşma/kararma belirginleştikçe cildimizin D vitamini üretme kapasitesi azalmaya başlıyor. Bu nedenle her gün en az 15-30 dakika kremsiz güneşlenmek en doğru yaklaşım.

TAVSİYE 2: ÖĞLE GÜNEŞİ DAHA FAYDALI: Tıpkı “yumurta özürü”nde olduğu gibi bir de “güneşlenme özürü” meselemiz var. Biliyorsunuz, yumurtayı önce kısıtladık, sonra serbest bıraktık.

Güneşlenme saatinde de böyle bir durum ortaya çıktı. Yakın zamana kadar “Öğle güneşinden uzak durun” diyorduk, şimdi “En etkin D vitamini üretiminin 11.00-15.00 saatleri arasında” olduğunu söylüyoruz.

TAVSİYE 3: ODADA DEĞİL, DIŞARIDA GÜNEŞLENİN: Pencereden geçen güneş ışığı ile vücudunuzun D vitamini üretmesi maalesef pek yeterli olmuyor.

Zira pencere camları, cildimizin D vitamini üretmesini sağlayan UVB ışınlarını engelleyebiliyor. Çare, dışarıda güneşlenmek.

TAVSİYE 4: KREMLENMEDEN GÜNEŞLENİN: Güneş kremlerinin D vitamini üretmeye yarayan UVB ışınlarını geçirmediği kesin. Cilt kanserine yol açan UVA ışınlarını ne kadar engelledikleri ise tartışmalı.

Yani bu kremler cildimizin D vitaminini üretmesini engelliyor ama -eğer yeterince kaliteli değillerse bizi cilt kanserinden koruyamayabiliyor. Bu nedenle D vitamini üretmek için öğle saatlerinde yapacağınız 15-30 dakikalık güneşlenmelerde güneş kremi kullanmamalıyız. Ama bunun dışındaki saatlerde ise mutlaka ama mutlaka cilt yaşlanmasını önlemek ve cilt kanserinden korunmak için kaliteli bir güneş kremi aramalıyız.

TAVSİYE 5: DUŞTA HATA YAPMAYIN: Güneşlendikten sonra basitçe bir duş almanızın bence herhangi bir zararı yok. Ama ne var ki uzun uzun şampuanlanıp sabunlanmanızı, hele hele sıcak su ile keselenmenizi (!) tavsiye etmiyorum.

Çünkü UVB ışınlarıyla cildin derin katmanlarında üretilen D vitamini öncü maddesi, yağ bezleriyle önce cildin yüzeyine çıkıyor, sonra da cilt tarafından yavaş yavaş geri emiliyor. Şampuan, sabun ve sıcak su ile keselenmek gibi yanlışlar, ürettiğimiz D vitamininin emilmeye fırsat kalmadan ciltten uzaklaşmasına yol açabiliyor.

(Prof. Dr. Osman Müftüoğlu)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.